7 intrări

7 definiții

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Citrus nobilis Andr. (syn. C. reticulata Blanco), « Mandarin ». Specie cu frunzele lanceolate, cu pețiolul nearipat, mirositoare. înflorește în mai-iul. Flori mici, albe, parfumate, stelate. Fructe oranj, cca 5 cm diametru, globuloase, puțin turtite, cu cca 1.2 loji, comestibile. Frunze ovate, lanceolate, verzi-persistente, cu pețiolul nearipat, mirositoare, ceroase. Mai rustic decît portocalul, fără spini, cu excepția celor proveniți din simburi.

Clivia nobilis Lindl. Specie care înflorește în aug.-oct. Flori mici, infundibuliforme, cu lobi portocalii, la vîrf verzi, 30-60, într-o umbelă pe o tulpină înaltă de cca 55 cm.

Dryandra nobilis Lindl. Specie cu flori galbene, cu diametrul de 4-5 cm, frunze pețiolate, pînă la jumătate penate, lobi triunghiulari cu vîrf ascuțit, pe partea inferioară pîsloși, pe ramuri cu peri lungi.

Laurus nobilis L. Specie care înflorește primăvara. Flori mici, gălbui, în raceme scurte, la subsuoara frunzelor. Fructe, bace ovat-oblonge, negre sau negre-albăstrui. Frunze oblong-lanceolate, cu baza și vîrful ascuțite, ondulate pe margini, scurt-pețiolate, pieloase, lucioase, glabre, pînă la 12 cm lungime și cca 4 cm lățime, verzi-închis. Arbore sau arbust pînă în 12 m înălțime, cu frunze persistente.

Pilosocereus nobilis (Haw.) Byl. et Rowl., [syn. Pilocereus nobilis (Haw.) K. Schum.; P. strictus (DC.) Riimpl; Cephalocereus nobilis (Haw.) Br. et R.]. Specie cu flori verzi în exterior și roz în interior, coloane zvelte pînă la 7 cm grosime, violete-verzi, aproape negre, spini galbeni, în creștet cu un smoc lînos, maro-galben.

Sanchezia nobilis Hook. Înflorește în diferite anotimpuri. Flori galbene, 5 cm lungime, dispuse în paniculă terminală, erectă, densă, cu ramuri purpurii și bractee roșii, pînă la 4 cm lungime. Din axa fiecărei bractee apare un capitul cu pînă la 10 flori. Tulpină erectă, groasă, cărnoasă, glabră. Frunzele au pețiolul scurt-înaripat, lamina lunguieț-ovată, pînă la 30 cm lungime, ascuțită, dentată sau aproape nedentată.

Stapelia nobilis N.E.Br. Specie la care florile apar la baza tulpinilor tinere (corolă cu diametrul pînă la 25 cm, tub floral lat, campanulat, lacinii, ovat-lanceolate cu vîrf ascuțit, curbate în exterior și îndepărtate, pe partea exterioară roșii-pal, fin-pubescente, în interior galbene cu linii transversale, roșii închis și peri de aceeași culoare), 1-2 sau mai multe împreună. Plantă gazonantă, formează un număr mare de tulpini la bază, pînă la 20 cm înălțime, groase, cu 4 muchii, verzi-deschis, slab-pubescente, pe muchii cu dinți mici.

Intrare: Citrus nobilis
compus
  • Citrus nobilis
Intrare: Clivia nobilis
compus
  • Clivia nobilis
Intrare: Dryandra nobilis
Dryandra nobilis park  nomenclatura binară
compus
  • Dryandra nobilis
Intrare: Laurus nobilis
compus
  • Laurus nobilis
Intrare: Pilosocereus nobilis
Pilosocereus nobilis park  nomenclatura binară
compus
  • Pilosocereus nobilis
Intrare: Sanchezia nobilis
Sanchezia nobilis park  nomenclatura binară
compus
  • Sanchezia nobilis
Intrare: Stapelia nobilis
Stapelia nobilis park  nomenclatura binară
compus
  • Stapelia nobilis