2 intrări

6 definiții

Explicative DEX

Main V. Mein.

Mein (Main) m. râu ce izvorește din Bavaria, udă Bayreuth și Francfurt și se varsă în Rin în fața Maienței: 500 km.

Jargon

tambourine (à main) (cuv. fr.) v. tamburină.

Enciclopedice

MAIN, râu în partea central-sudică a Germaniei, afl. dr. al Rinului la Mainz; 524 km. Izv. din M-ții Bavariei (Fränkische Alb), curge pe direcția generală E-V, formând ample meandre și trece prin Bayreuth, Schweinfurt, Würzburg, Lohr, Frankfurt am Main. Cursul superior al râului a fost legat cu cel al Dunării (în zona Regensburg) printr-un canal navigabil (inaugurat la 25 sept. 1992) – canalul Main-Dunăre – care asigură circulația navelor fluviale (prin intermediul Rinului și Dunării), între Marea Nordului și Marea Neagră.

FRANKFURT am MAIN, oraș în centrul Germaniei (Hessen), port pe Main; 1,94 mil. loc. (1991, cu suburbiile). Nod de comunicații. Aeroport internațional. Centru bancar și comercial. Ind. constr. de mașini, electrotehnică, chimico-farmaceutică (concernul „Hoechst”) și a cauciului, textilă, poligrafică, a piel., alim.; mecanică fină. Universitate. Academie de artă. Târguri internaționale. Monumente: Nokolaikirche (sec. 13-15), Bartholomäuskirche (sec. 13-16), primăria „Römer” (sec. 14-15). Muzeul Senckenberg. Casa natală (reconstruită) a lui Goethe. A fost sediul Confederației Rinului (1806-1813) și al dietei Confederației germane (1815-1866). – Școala de la ~, grup de filozofi, sociologi și psihologi germani constituit în jurul Institutului pentru Cercetări Sociale (înființat în 1923). Reprezentanții școlii (M. Horkheimer, Th. Adorno, H. Marcuse, J. Habermas) au dezvoltat „teoria critică”, identificând cunoașterea societății cu critica ei din perspectiva idealului libertății individuale și concentrându-se, sub influența scrierilor lui Marx și Freud, asupra formelor de dominație socială și asupra ideologiilor. – Tratatul de Pace de la ~, tratat încheiat (10 mai 1871) în urma Războiului Franco-Prusian (1870-1871), care prevedea anexarea la Germania a Alsaciei și a estului Lorenei și obligația Franței de a plăti drept despăgubiri de război cinci miliarde franci aur.

OFFENBACH AM MAIN [ófənbah], oraș în VSV Germaniei (Hessen), port pe stg. râului Main, în apropiere de Frankfurt am Main; 118,5 mii loc. (2002). Ind. constr. de mașini, electrotehnică, chimică, textilă, alim. și de prelucr. a pieilor. Muzeu al pielăriei. Castel (1564-1578). Menționat documentar în c. 977.

Intrare: main
main
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: Main
Main
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.