2 intrări

6 definiții

Explicative DEX

hamlet s. m. (folosit mai ales la pl.) Indispensabili ◊ „Partea de jos a trupului [...] se învelește într-o pereche de pantaloni croșetați, de mână sau la mașină, ce se mai numesc și hamleți, iar peste ei se mai trage o pereche de nădragi tradiționali, fie blugi, fie pantaloni de stofă [...]” Săpt. 12 II 85 p. 8 (formal din n.pr. Hamlet)

Hamlet m. principe fabulos din Iutlanda, a cărui legendă a inspirat lui Shakespeare una din cele mai frumoase ale sale tragedii.

Enciclopedice

HAMLET, personajul principal al dramei cu același nume de Shakespeare, inspirat de legendarul prinț danez Amletus, menționat în sec. 12-13 de Saxo Grammaticus. Drama și personajele au constituit motive de inspirație pentru numeroase ecranizări, compoziții muzicale și picturi.

Argou

hamlet, hamleți s. m. 1. (la pl.) indispensabili, izmene bărbătești. 2. homosexual.

Expresii și citate

E ceva putred în Danemarca! (engl. „Something is rotten in the state of Denmark!”) – vers vestit din Hamlet de Shakespeare (act. I, sc. 4). Îl spune un ofițer la apariția stranie a umbrei tatălui lui Hamlet, în sensul că e ceva necurat în Danemarca. Dar Danemarca a căpătat cu timpul un înțeles generic: poate fi orice țară în care domnește o stare de lucruri proastă, poate fi și o întreprindere unde exită ceva în neregulă, sau o familie minată de un viciu etc. Cu un sens foarte clar, au folosit acest vers poeții Iosif și Anghel, în poezia Sărmanul Yorik din Caleidoscopul lui A. Mirea: „Nu-s melancolic ca Petrarca, Dar știu să rîd, și plîng apoi, Că-i ceva putred și la noi Ca-n Danemarca”. Se citează uneori și în glumă sau în ironie: „Nu vezi că ați început să putreziți ca Danemarca, cu Shakespeare cu tot?” (Tudor Mușatescu, Escu, act. 1, sc. 13). LIT.

He was a man (engl. „A fost un om!”) -spune Hamlet despre tatăl său (act. I, sc. 2), zugrăvind portretul moral al regretatului părinte. Cuvintele acestea ale lui Shakespeare, devenite expresie, servesc pentru a desemna o persoană înzestrată cu frumoase calități, cu nobile virtuți. LIT.

Intrare: Hamlet
Hamlet
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: hamlet
substantiv masculin (M3)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • hamlet
  • hamletul
plural
  • hamleți
  • hamleții
genitiv-dativ singular
  • hamlet
  • hamletului
plural
  • hamleți
  • hamleților
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

hamlet, hamlețisubstantiv masculin

  • 1. mai ales la plural Indispensabili. DCR2
    • format_quote Partea de jos a trupului [...] se învelește într-o pereche de pantaloni croșetați, de mână sau la mașină, ce se mai numesc și hamleți, iar peste ei se mai trage o pereche de nădragi tradiționali, fie blugi, fie pantaloni de stofă [...] Săpt. 12 II 85 p. 8. DCR2
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.