6 definiții pentru glycine


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

soia sfs [At: ENC. ROM. / P: so-ia / V: (rar) soie / E: fr soya, ger Soja] 1 Plantă anuală din familia leguminoaselor, originară din Extremul Orient, cu flori mici, albe sau violete și cu fructul în formă de păstaie, cu semințele bogate în grăsimi și grotide, fiind folosite în industria alimentară, în farmacie etc. Si: fasole japoneză (Glycina maxima). 2 (Îs) ~ furajeră Soia cultivată și folosită ca plantă furajeră.

SÓIA s. f. Plantă erbacee din familia leguminoaselor, cu flori mici, albe sau violete și cu fructul în formă de păstaie, având semințele bogate în grăsimi și protide, folosite în industria alimentară, în farmacie etc. (Glycine hispida). – Din fr. soja, soya, germ. Soja.


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

SÓIA s. (BOT.; Glycine hispida sau max) fasole-japoneză, fasole-soia.


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

SOIA s.f. Plantă anuală din fam. leguminoaselor (Glycine hispida, Glycine maxima), utilizată ca plantă furajeră, iar boabele de soia și în alimentația umană, soia fiind una din cele cinci semințe sfinte ale Chinei. Există boabe de soia galbene, verzi, roșii și negre. Din ele se prepară ulei de soia, tofu („brânză de soia”), miso (pastă dulce de soia), făină de soia, din care se produc harusame (tăiței subțiri, transparenți ca sticla); preponderent, din soia se obține așa-numita carne vegetală, un extract de proteine vegetale utilizat ca înlocuitor de carne în preparatele dietetice, iar semințele încolțite de soia sunt foarte apreciate ca ingrediente delicate în diverse preparate culinare.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Apios americana Medik. (syn. Glycine apios L.; Apios tuberosa Moench). Specie care înflorește vara-toamna. Flori (frumos mirositoare) în ciorchine ramificat. Tulpina grimpantă, înaltă pînă la 3 m, secretă un suc lăptos. Frunze ovat-lanceolate, la vîrf ascuțite, la bază rotunjite.

Hardenbergia violacea Stearn (syn. Glycine violacea Schneev.; Kennedya monophylla Vent.; Hardenbergia monophylla Benth.). Specie care înflorește primăvara. Flori albe, roz, violete, în racseme: axilare scurte, pauciforme. Stindard cu, o pată galbenă la bază. Frunze (cca 10 cm lungime) necompuse, pieloase, lunguieț-cordiforme, glabre.

Intrare: glycine
glycine termen biologic
termen biologic (I2)
  • glycine