4 intrări

4 definiții

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Araucaria excelsa (Lamb.) R. Br. Specie cu frunze aeieulare, rigide, verzi, mici, lucitoare; cele de pe ramurile fără flori sînt falcate, cu vîrfuri care nu înțeapă. Tulpină dreaptă, coroană piramidală, ramurile formează cu tulpina un unghi de cca 45° (Pl. 9, fig. 49).

Doryanthes excelsa Correa. Specie cărei înflorește primăvara sau vara. Peduncul cca 4 m înălțime. Frunze (cca 2 m lungime) pieloase, sabiate, îndoite, cca 95, formează o rozetă.

Metrosideros excelsa Soland. (syn. M. tomentosa Rich.). Specie care înflorește în ian.-febr. Flori roșii, în umbele mari. Frunze în partea inferioară, cu peri scurți. în patrie, arbore înalt de cca 18 m, cultivat în formă de arbust.

Pinus excelsa Wall., « Pin de Himalaya ». Specie cu flori verzi cu aspect roz. Conurile, grupate terminal pe lujeri, sînt lungi pînă la 25 cm, pe un peduncul de cîțiva cm, pendente. Semințe maro-închis cu marginea membranoasă. Ace pendente, glauce, grupate cîte 5, pînă la 18 cm lungime, moi, subțiri, în smocuri terminale pe lujeri. Arbore cu coronament piramidal, lujeri glabrii, lucioși. Tulpină dreaptă, înaltă pînă la 50 m, scoarță gri, netedă, în tinerețe mai închisă și cu ritidom care se exfoliază mai tîrziu.

Intrare: Araucaria excelsa
Araucaria excelsa park  nomenclatura binară
compus
  • Araucaria excelsa
Intrare: Doryanthes excelsa
Doryanthes excelsa park  nomenclatura binară
compus
  • Doryanthes excelsa
Intrare: Metrosideros excelsa
Metrosideros excelsa park  nomenclatura binară
compus
  • Metrosideros excelsa
Intrare: Pinus excelsa
compus
  • Pinus excelsa