2 intrări

3 definiții

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

AYACUCHO, oraș în partea central sudică a Perú-ului, la SE de Lima; 80 mii loc. (1985). Expl. de cupru, nichel, argint și sulf. Ind. text. și a piel. Artizanat (ceramică, filigran). Turism. Universitate (1677). Fondat de F. Pizzaro în 1539, a purtat (pînă în 1825) numele de Guamanga (Huamanga). Aici generalul A.J. de Sucre a învins (9 dec. 1824) pe spanioli consfințind independența Perú-ului.

LA PAZ (LA PAZ DE AYACUCHO) [la pas], capitala ad-tivă a Boliviei (sediul guvernului), situată într-o depresiune de la poalele de V ael Cordillerei Real (Anzii Centrali), la 3.640-4.100 m alt. (capitala aflată la cea mai înaltă altitudine din lume), pe râul La Paz, la SE de L. Titicaca, dominată de M-ții Illimani (la S) și Huayna Potosí (la N); 785 mii loc. (1993). Nod de comunicații pe șoseaua panamericană. Aeroportul El Alto. Pr. centru politic, economic, comercial, financiar, cultural și turistic al țării. Ind. chimică (mase plastice, produse farmaceutice), mat. de constr. (ciment, sticlă), de prelucr. a lemnului (mobilă, cherestea), a pielăriei și încălțămintei, textilă (conf., țesături), hârtiei și alim. (zahăr, tutun ș.a.). Universitate (1830). Muzeu de arheologie (1846); muzeu de artă. Teatru. Monumente: biserica și mănăstirea San Francisco (1778), Plaza Murillo (nucleul istoric) unde sunt grupate: Catedrala (1843-1940), Palatul Legislativ, Palatul Prezidențial, casa în care a locuit Simón Bolivár ș.a. Întemeiat de Alonso de Mendoza, în 1548, sub numele de Nuestra Señora de La Paz, pe locul unei vechi așezări incașe, orașul a devenit reședința prezidențială și sediul guvernamental (din 1898).

PUERTO AYACHUCO [ajakútʃo], oraș în S Venezuelei, centrul ad-tiv al terit. federal Amazonas, port pe Orinoco; 53 mii loc. (2001). Centru comercial. Piață de lemn.

Intrare: ayacucho
ayacucho
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: Ayacucho
Ayacucho nume propriu
nume propriu (I3)
  • Ayacucho