6 intrări

6 definiții

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Alternanthera amoena (Lem.) Voss. Specie la care florile sînt dispuse terminal, 1-3. Vivace, pînă la 10 cm înălțime, ramificate de jos, cu tulpină glabră în partea superioară, în rest pubescentă, cilindrică. Frunze oblong-lanceolate, lamina roșie cu verde sau roșie-rozie cu nervuri mai închise, pubescentă la bază.

Dieffenbachia amoena Schott. Specie cu frunze (cca 30 cm lungime) verzi-închis cu pete crem și galben-pal de-a lungul nervurilor principale. Este specia care tolerează cel mai bine temperaturile scăzute.

Godetia amoena Lilja. Specie care înflorește vara-toamna. Flori mari, pedunculate, roz, purpurii-pal, pătate spre baza petalelor cu roz-carmin, ce contrastează plăcut cu galbenul anterelor (tubul receptaculului infun- dibuliform, se ridică deasupra ovarului cu diametrul de cca 5 cm, corolă cu 4 petale lungi ele 2-3 cm, ovar cilindric eu 4 muchii), dispuse în spice lungi de cca 15 cm, axilare. Plantă anuală, cca 75 cm înălțime, pubescentă, erectă, ramificată de la bază, de un verde-pal, ramificații subțiri. Frunze verzi-cenușii, alterne, liniare, lanceolat-ascuțite sau ovat-lanceolate, cele de la baza tulpinii dentate sau nedentate, pubescente, mai tîrziu glabre.

Phlox amoena Sims. Specie care înflorește primăvara. Flori roz, purpurii sau albe. Este o plantă păroasă, cca 25 cm înălțime. Frunze liniare, înguste.

Rondeletia amoena Hemsl. Specie originară din Mexic și Panama. înflorește în mart.-mai. Flori roz, pubescente, tub, iloral în interior cu peri galbeni. Frunze ovate, pînă la 16 cm lungime, scurt-pețiolate, cu vîrf scurt, ascuțit, pe partea inferioară pubescente, stipele lunguiețe, curbate. Plantă de cm înălțime.

Scilla amoena L. Specie care înflorește primăvara. Flori albastre, rar albe (foliolele perigonului lanceolate, mici, stamine plate la bază, stil albastru), pînă la 8 în racem terminal, pe un peduncul subțire, roșcat. Fiecare compartiment al ovarului cu 6-8 semințe. Plantă pînă la 25 cm înălțime, bulb aproape globulos, pînă la 5 frunze liniar-lanceolate, glabre, de pînă la 25 cm lungime și 2 cm lățime și 25-30 nervuri.

Intrare: Alternanthera amoena
Alternanthera amoena park  nomenclatura binară
compus
  • Alternanthera amoena
Intrare: Dieffenbachia amoena
Dieffenbachia amoena park  nomenclatura binară
compus
  • Dieffenbachia amoena
Intrare: Godetia amoena
compus
  • Godetia amoena
Intrare: Phlox amoena
compus
  • Phlox amoena
Intrare: Rondeletia amoena
Rondeletia amoena park  nomenclatura binară
compus
  • Rondeletia amoena
Intrare: Scilla amoena
compus
  • Scilla amoena