4 intrări

4 definiții

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

ALLAMANDA L. ALAMANDA, fam. Apocynaceae. Gen originar din Brazilia, cca 11 specii, arbori sau arbuști cățărători, glabri sau pubescenți. Flori (caliciul cu 5 diviziuni lanceolate, corolă infundibuliformă cu 5 petale late, răsucite cînd sînt în boboc, ovar cu o singură lojă) terminale, galbene sau violete. Frunze în verticil, opuse sau alterne, în axa lor cu glande. Fruct, capsulă ovată, țepoasă.

Allamanda cathartica L. Specie care înflorește vara-toamna. Flori (cca 6 cm diametru) tubulare, aurii, la bază cu desen alb, în umbele terminale. Frunze (pînă la 14 cm lungime și pînă la 4 cm lățime) aproape nepețiolate, ovat-oblonge, cu baza și vîrful ascuțite, obișnuit 3-4 în buchet, glabre, pe partea inferioară cu nervuri pubescente și stipele foarte mici, glanduloase. Liană pînă la 6 m înălțime. Temperatura minimă, iarna, 13°C (Pl. 4, fig. 23).

Allamanda neriifolia Hook. Specie care înflorește în iun.-aug. Flori cu bractee scurte și caliciu întins, corolă galbenă-închis, în interior cu dungi maronii, cilindrul cca 4,5 cm lungime, cu baza verde. Frunze (pînă la 12 cm lungime) pețiolate, eliptice sau oblonge, cu vîrf ascuțit. Tufă sau plantă semiurcătoare, înaltă pînă la 1 m.

Allamanda violacea Gardn. Specie care înflorește în sept.-noiemb. Flori cu caliciul campanulat, corolă cu diametrul de cca 5,5 cm, roșie-violetă, cu cilindrul de 4,5 cm lungime, baza maro-roșiatică, iar mijlocul verde-gălbui. Frunze (pînă la 14 cm lungime) eliptice, foarte pubescente, de un verde-mat, cîte 4 în verticil. Liană cu tulpini svelte, pubescente, roșietice.

Intrare: Allamanda (gen de plante)
Allamanda (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Allamanda
Intrare: Allamanda cathartica
Allamanda cathartica park  nomenclatura binară
compus
  • Allamanda cathartica
Intrare: Allamanda neriifolia
Allamanda neriifolia park  nomenclatura binară
compus
  • Allamanda neriifolia
Intrare: Allamanda violacea
Allamanda violacea park  nomenclatura binară
compus
  • Allamanda violacea