3 definiții pentru allamanda


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

ALLAMANDA L. ALAMANDA, fam. Apocynaceae. Gen originar din Brazilia, cca 11 specii, arbori sau arbuști cățărători, glabri sau pubescenți. Flori (caliciul cu 5 diviziuni lanceolate, corolă infundibuliformă cu 5 petale late, răsucite cînd sînt în boboc, ovar cu o singură lojă) terminale, galbene sau violete. Frunze în verticil, opuse sau alterne, în axa lor cu glande. Fruct, capsulă ovată, țepoasă.

A. neriifolia Hook. Specie care înflorește în iun.-aug. Flori cu bractee scurte și caliciu întins, corolă galbenă-închis, în interior cu dungi maronii, cilindrul cca 4,5 cm lungime, cu baza verde. Frunze (pînă la 12 cm lungime) pețiolate, eliptice sau oblonge, cu vîrf ascuțit. Tufă sau plantă semiurcătoare, înaltă pînă la 1 m.

Allamanda cathartica L. Specie care înflorește vara-toamna. Flori (cca 6 cm diametru) tubulare, aurii, la bază cu desen alb, în umbele terminale. Frunze (pînă la 14 cm lungime și pînă la 4 cm lățime) aproape nepețiolate, ovat-oblonge, cu baza și vîrful ascuțite, obișnuit 3-4 în buchet, glabre, pe partea inferioară cu nervuri pubescente și stipele foarte mici, glanduloase. Liană pînă la 6 m înălțime. Temperatura minimă, iarna, 13°C (Pl. 4, fig. 23).

Intrare: allamanda
allamanda
Nu există informații despre flexiunea acestui cuvânt.