14 intrări

14 definiții

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

ADIANTUM L., ADIANTUM, fam. Polypodiaceae. Gen originar din partea tropicală a Americii, cca 198 specii. Frunze mai întîi convolute, late, penate, cu segmentele simplu-penate, nepenate, sau în formă de evantai; glabre sau slab-pubescente, verzi, uneori glauce, de obicei puțin cerate. Pe partea inferioară, de-a lungul nervurilor, se află sporii reuniți în sori de diferite forme, îndesuiți sau neîndesuiți. Pețioli lucioși, de culoare închisă, cu solzi la bază.

Adiantum aethiopicum L. (syn. A. assimile Sw.). Specie cu pețiol subțire (cca 20-25 cm lungime). Frunze triunghiulare, de 3-4 ori penate (lungi cca 25-30 cm, late 20-25 cm). Foliolele aproape rotunde, slab-segmentate sau lobate, cu un număr mare de sori pe partea inferioară.

Adiantum capillus-veneris L. Specie cu frunze ovat-oblonge (cca 42 cm lungime), cu pețioli negrii, lucioși (cca 22 cm lungime), foliolele bipenate cu pînă la 5 diviziuni, cu marginea exterioară rotundă și adînc-crestată. Sorii se află în vîrful lobilor. Plantă mică (se cultivă în seră caldă sau semicaldă), cu rizomi solzoși, tîrîtori.

Adiantum caudatum L. (syn. A. ciliatum Blume). Specie cu frunze lungi de cca 22 cm, simplu- penate, foliolele pubescente, pectinate, nervuri proeminente. Sori rotunzi în vîrful lobilor. Pețioli în verticil, pubescenți, maronii, pînă la 12 cm lungime. Frunzele deseori dezvoltă în vîrf rădăcini din tinerele plante.

Adiantum concinnum H.B.K. Specie cu frunze ovat-triunghiulare, tripenate, lungi pînă la 45 cm, late pînă la 30 cm. Foliole alterne egale, cele de ordinul II scurt-pețiolate, marginea exterioară rotunjită, adînc-lobată (cu sori).

Adiantum cuneatum Langadorff et. Fischer. Specie cu frunze lungi pînă la 47 cm și late pînă la 27 cm, de obicei triunghiulare, de cîteva ori divizate din baza nervurii principale. Foliolele adînc-lobate, cu cîte 4-6 son la exterior. Are foarte multe varietăți.

Adiantum decorum Moore (syn A. Wagneri Mett.). Specie cu frunze dublu sau tripenate, pînă la 22 cm lungime și 17 cm lățime. Pe fiecare foliolă (slab-lobată sau crestată) pînă la 6 sori. Seră caldă.

Adiantum formosum R. Br., Specie cu frunze lat-ovate, pînă la 75 cm lungime, de cîteva ori penate. Segmentele de la bază triunghiulare, cele de ordinul II scurt-pețiolate, adînc-lobate, cu sori pe. marginea lobilor.

Adiantum hispidulum Sw. (syn. A. pubescens Schkuhr). Specie cu frunze bifurcate care, apoi, se ramifică în formă de evantai, pieloase, verzi-maronii; foliole cu vîrf bont, fin-dentate; sori rotunzi. Plantă foarte rezistentă, aspru-pubescentă.

Adiantum lunulatum Burm. Specie cu frunze în formă de tufă, lungi pînă la 35 cm, simplu- penate, curbate, cu muguri la extremități, dînd naștere la noi plante. Foliole alterne. Pețiol negru, pînă la 12 cm lungime.

Adiantum macrophyllum Sw. Specie cu frunze erecte, lungi pînă la 42 cm și late pînă la 17 cm, verzi-gălbui, marginea ușor rulată, simplu-penate, cu o foliolă mare în vîrf și pînă la 6 perechi de foliole, scurt-pețiolate, cu baza lată și vîrf ascuțit-dentat; cele sterile sînt mai înguste. Sorii sînt dispuși pe marginea frunzei. Pețioli lucioși, maronii- negricioși, lungi pînă la 42 cm. Seră caldă. A. pedatum L. Specie cu frunze lungi și late pînă la 32 cm, în formă de evantai, bifurcate la bază în 2 ramuri erecte și paralel-penate. Foliolele pectinate, cele de ordinul II alterne, ovate, lobate, cu pețiol scurt și sori pe lobi. Pețiol erect, lung pînă la 52 cm, negru-lucios. Plantă glabră, verde- deschis. Rezistă iarna afară, deci se poate cultiva în liber.

Adiantum reniforme L. Specie cu frunze întregi, rotund-reniforme, pieloase, verzi-negricioase, cele sterile slab-dentate, cele fertile poartă pe margini sori. Pețioli lungi pînă la 22 cm, în verticil. Rizom erect cu solzi.

Adiantum tenerum Sw. Specie cu frunze lungi de cca 0,90 m și late de cca 0,45 m, de cîteva ori penate, cu pețioli negri-lucioși. Foliole triunghiulare cu lobi la vîrf și sori pe partea inferioară. Seră caldă și umiditate ridicată.

Adiantum veitchianum Hance. Specie foarte decorativă ce se cultivă în seră caldă. Frunze lungi pînă la 62 cm, bipenate, lung-pețiolate.

Intrare: Adiantum (gen de plante)
Adiantum (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Adiantum
Intrare: Adiantum aethiopicum
Adiantum aethiopicum park  nomenclatura binară
compus
  • Adiantum aethiopicum
Intrare: Adiantum capillusveneris
Adiantum capillusveneris park  nomenclatura binară
compus
  • Adiantum capillusveneris
Intrare: Adiantum caudatum
Adiantum caudatum park  nomenclatura binară
compus
  • Adiantum caudatum
Intrare: Adiantum concinnum
Adiantum concinnum park  nomenclatura binară
compus
  • Adiantum concinnum
Intrare: Adiantum cuneatum
Adiantum cuneatum park  nomenclatura binară
compus
  • Adiantum cuneatum
Intrare: Adiantum decorum
Adiantum decorum park  nomenclatura binară
compus
  • Adiantum decorum
Intrare: Adiantum formosum
Adiantum formosum park  nomenclatura binară
compus
  • Adiantum formosum
Intrare: Adiantum hispidulum
Adiantum hispidulum park  nomenclatura binară
compus
  • Adiantum hispidulum
Intrare: Adiantum lunulatum
Adiantum lunulatum park  nomenclatura binară
compus
  • Adiantum lunulatum
Intrare: Adiantum macrophyllum
Adiantum macrophyllum park  nomenclatura binară
compus
  • Adiantum macrophyllum
Intrare: Adiantum reniforme
Adiantum reniforme park  nomenclatura binară
compus
  • Adiantum reniforme
Intrare: Adiantum tenerum
Adiantum tenerum park  nomenclatura binară
compus
  • Adiantum tenerum
Intrare: Adiantum veitchianum
Adiantum veitchianum park  nomenclatura binară
compus
  • Adiantum veitchianum