3 definiții pentru Xenofon

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Xenophon m. filozof, istoric și general atenian, dirijă retragerea celor Zece mii, povestită în Anabasis; a mai scris Ciropedia, Amintiri despre Socrate, etc. (415-355 a. Cr.).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

XENOFON (XENOPHON) (430-360 î. Hr.), istoric grec. Discipol al lui Socrate, adversar al democrației ateniene și admirator al Spartei. A participat (401 î. Hr.) la expediția lui Cirus cel Tânăr împotriva fratelui său Antaxerxe II. Ca șef al corpului de mercenari greci, a contribuit la salvarea armatei („retragerea celor zece mii”). A povestit această expediție în celebra lucrare „Anabasis”. Opera sa mai cuprinde „Hellenika”, o istorie a Greciei în șapte cărți, o biografie apologetică a regelui spartan Agesilau II, o lucrare despre organizarea de stat a Spartei („Statul spartan”), tratate de agricultură, de vânătoare și de artă militară. „Apologia” și „Amintiri” oferă o descriere a lui Socrate într-o altă viziune decât cea din dialogurile lui Platon.

XENOFON (XENOPHON) din Efes (sec. 2 sau 3 d. Hr.), scriitor grec. Autor al romanului „Întâmplări din Efes”, narând aventurile a doi îndrăgostiți, Antheia și Habrokomes; este considerat precursor al romanului de dragoste.

Intrare: Xenofon
Xenofon nume propriu
nume propriu (I3)
  • Xenofon
Xenophon nume propriu
nume propriu (I3)
  • Xenophon