3 intrări

3 definiții


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

TULBAGHIA L., TULBAGHIA, fam. Liliaceae. Gen originar din Africa, cca 13 specii, erbacee, vivace, cu rizom scurt, gros. Frunze înguste, tulpină neînfrunzită, purtînd în vîrf o umbelă compusă din flori cu 2 bractee. Perigon cu tub cilindric și 6 lacinii, egale, îndepărtate, (laciniile interioare poartă la bază 3 lobi), stamine de obicei concrescute au perigonul, stil scurt cu stigmat trilobat. Înflorește din primăvară pînă în toamnă.

Tulbaghia capensis Jacq. Specie care înflorește vara. Flori purpur-verzui (tub floral încă o dată mai lung decît laciniile), pînă la 8, dispuse în umbelă. Frunze pînă la 35 cm lungime și pînă la 1,2 cm lățime. Tulpină pînă la 0,65 m înălțime.

Tulbaghia violacea Harv. Specie care înflorește în apr.-mai. Flori stelate, roz-liliachii, în ciorchini, pînă la 0,20, pe tije pînă la 0,40 cm. Frunze (cca 10) subțiri, pînă la 0,30 m lungime și la 8 mm lățime. Crește ușor într-un sol obișnuit de grădină, iernile protejîndu-se împotriva înghețului cu un strat gros; de mulci.

Intrare: Tulbaghia (gen de plante)
Tulbaghia (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Tulbaghia
Intrare: Tulbaghia capensis
Tulbaghia capensis  nomenclatura binară
compus
  • Tulbaghia capensis
Intrare: Tulbaghia violacea
Tulbaghia violacea  nomenclatura binară
compus
  • Tulbaghia violacea