4 intrări

4 definiții

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

TIARELLA L., TIARELA, fam. Saxifragaceae. Gen originar din estul Asiei (China, Japonia) și America de N, cca 6 specii, erbacee, perene, erecte. Frunze, de obicei, radicale, lung-pețiolate, lobate sau trilobate. Flori mici, albe, albe cu roz sau crem cu roz (5 sepale cu aspect de petale, caliciul foarte scurt sau absent, petale nedivizate, la bază late, 10 stamine prelungite, ovar plat cu o singură lojă, crestat în vîrf, cu 2 stile), dispuse în ciorchine, simplu sau compus. Fruct, capsulă cu mai multe semințe.

Tiarella cordifolia L. Specie care înflorește primăvara-vara, bogat. Flori albe, dispuse în ciorchine, pe un peduncul, de obicei neînfrunzit. Frunze radicale, lung-pețiolate, cordiforme, ele obicei în 5 lobi, crenate, slab-pubescente. Plantă erbacee, pînă la 25 cna înălțime, cu rizomi tîrîtori.

Tiarella unifoliata Hook. Specie care înflorește primăvara. Flori albe (petale mai scurte decît sepalele), dispuse în paniculă. Frunze rotunjite sau triunghiulare, aspru-pubescente, cu pete mari, maronii, crenat-dentate. Plantă erbacee, perenă, pînă la 35 cm înălțime, fără stoloni.

Tiarella wherryi Lakela. Specie care înflorește primăvara-vara. Flori albe sau crem cu reflexe roz, dispuse în ciorchine simplu, dens, terminal, pe un peduncul pînă la 40 cm înălțime. Frunze verzi-bronz, ovate, cordiforme, trilobate, toamna roșietice. Plantă fără stoloni.

Intrare: Tiarella (gen de plante)
Tiarella (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Tiarella
Intrare: Tiarella cordifolia
Tiarella cordifolia park  nomenclatura binară
compus
  • Tiarella cordifolia
Intrare: Tiarella unifoliata
Tiarella unifoliata park  nomenclatura binară
compus
  • Tiarella unifoliata
Intrare: Tiarella wherryi
Tiarella wherryi park  nomenclatura binară
compus
  • Tiarella wherryi