3 definiții pentru Stamati


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

STAMATI, Constantin (Costache) (1786-1869, n. Huși sau Iași), scriitor și traducător român. Membru fondator (1866), al Societății Literare Române (viitoarea Academie Română). Poezii patriotice și ocazionale („Imnul lăutei românești”, „Sentinela taberei de la Copou la 1834”); proză („Povestea povestelor”). Primul traducător român din A. de Vigny; a mai tradus din Florian, Lamartine, V. Hugo, Th. Moore, Pușkin ș.a.

STAMATI, Iacov (Ioan) (1749-1803), mitropolit român. Episcop de Huși (1782), mitropolit al Moldovei (1792-1803). Ctitor al bisericii Banu din Iași. A sprijinit dezvoltarea școlilor din Moldova; a susținut editarea de cărți bisericești, precum și a lucrărilor lui Amfilohie Hotiniul („Gramatica teologhicească”, „Elemente aritmetice”).

STAMATI, Teodor (1812-1852), fizician și naturalist român. Prof. de fizică și Istorie naturală la Academia Mihăileană. Lucrări și manuale de fizică, mineralogie, botanică și de popularizare a științei; a pus bazele fizicii elementare și a înființat primul laborator de fizică experimentală (1840). Lucrări lexicografice („Dicționăraș de cuvinte tehnice și altele greu de înțeles”, „Vocabular de limba germană și română”, primul dicționar german-român).

Intrare: Stamati
Stamati
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.