6 definiții pentru Roth

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

ROTH, Daniel (1801-1859, n. Sibiu), medic și scriitor german din Transilvania. Participant la Revoluția de la 1848-1849 din Transilvania. A scris un studiu despre românii din Imp. Habsburgic.

ROTH, Joseph (1894-1939), scriitor austriac. A emigrat în Franța (1933). Romane pe tema destrămării comunității evreiești în Europa Centrală, scrise într-un stil ironic și melancolic („Marșul lui Radetzky”, „Cavoul capucinilor”); foiletoane antifasciste.

ROTH, Klaus Frederick (n. 1925), matematician britanic de origine germană. Profesor univ. la Colegiul Imperial pentru Știință și Tehnologie. Lucrări de teoria numerelor. Medalia Fields (1958).

ROTH, Philip (n. 1933), scriitor american. Romane centrate pe antiteza dintre tradiționalismul evreiesc și modernitatea societății americane („Lecția de anatomie”, „Operațiunea Shylock”).

ROTH, Stephan Ludwig (1796-1849, n. Mediaș), gânditor sas, istoric, profesor și pastor. A fost colaborator al lui Pestalozzi la Yverdon (1818-1820). Participant la Revoluția de la 1848-1849 din Transilvania. Concepțiile sale politice (îndeosebi în ceea ce privește rezolvarea problemei naționale) au avut o largă răspândire prin publicația „Siebenbürgisches Wochenblatt”, la care colabora. A susținut ca limbă română vorbită de majoritatea populației Transilvaniei, ar trebui să fie recunoscută ca limbă oficială („Bătălia pentru limbă în Transilvania”). Pentru ideile sale progresiste și pentru participarea la revoluție a fost condamnat la moarte de un tribunal militar maghiar și executat la Cluj. Op. pr.: „Istoria Transilvaniei, încercare de o nouă periodizare”.

ROTH, Viktor (1874-1936, n. Sebeș), preot și istoric român de naționalitate germană. M. de onoare al Acad. (1926). Predicator al comunității evanghelice din Sibiu și Sebeș. Lucrări de istorie a artei plastice din Transilvania („Geschichte der deutschen Plastik in Siebenbürgen”, „Die deutsche Kunst in Siebenbürgen”).

Intrare: Roth
Roth
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.