16 intrări

16 definiții

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

ONCIDIUM Sw., ONCIDIUM, fam. Orchidaceae. Gen originar din America (din Mexic pînă în sudul Braziliei), peste 400 de specii. Flori (label frecvent cu 3 lobi. și negi, emarginat sau bifid, unit cu pistilul: scurs, în unghi drept, laciniile periantului nu sînt extinse în întregime) deseori galbene și maro, cu inflorescențe bogate. Orhidee epifite cu pseudobulbi mici, cărnoși, cu frunze persistente, la unele specii lungi, ia altele scurte. Tulpină florală laterală, deseori alungită și ramificată.

Oncidium altissimum Sw. Specie care înflorește primăvara-vara. Flori (petale ondulate, galbene-deschis cu pete maro-castanii-deschis, labei de forma unei viori, galben cu mijloc maro) cu diametru pînă la 5 cm, dispuse mai multe, distanțat, pe un peduncul ramificat. Pseudobulbi ovați cu 1-2 frunze lungi pînă la 35, cm.

Oncidium bicallosum Lindl. Specie care înflorește la sfîrșitul verii-toamna. Flori (petalele în interior galbene-aurii cu reflexe verzui, margini ondulate, labei cu 2 lobi renifornii, foarte mari, galbeni-aurii) de cca 5,5 cm diametru, dispuse 6-15 pe un peduncul ramificat, lung pînă la 45 cm, distanțate. Pseudobulb cu 1 frunză oblongă, cărnoasă.

Oncidium concolor Hook. (syn. O. unguiculatum KL). Specie care înflorește primăvara. Flori (petalele laterale, exterioare, concrescute pînă la mijloc, label lat) cu diametru de cca cm, galbene, dispuse 6-12, distanțate, pe un peduncul pendent. Pseudobulbi ovați cu 2 frunze liniar-lanceolate.

Oncidium crispum Lodd. Specie care înflorește de la începutul toamnei la începutul iernii. Flori (petale ondulate, maro-castaniu cu pete galbene în mijloc, cele interioare mai late, label scurt, unguiculat, cu formă reniformă, maro, în mijloc neted, galben-auriu) late de 6,5 cm, dispuse în număr mare, distanțate, pe un peduncul înalt de cca 35 cm. Pseudobulb ovat cu 2-3 frunze.

Oncidium divaricatum Lindl. Specie care înflorește toamna. Flori, (petale maro-castanii eu vîrf galben-auriu, label cu lobii laterali mari, galben i cu pete maro, lobii din față mai mici, galbeni), pînă la 30, dispuse distanțat, pe un peduncul înalt pînă la 1,25 m. Pseudobulb zrotund cu 1 frunză liniar-lanceolată, pieloasă, lungă de cca 28 cm.

Oncidium excavatum Lindl. (syn. O. aurosum Rchb. f.). Specie care înflorește toamna. Flori (petale ondulata, galbene, la bază pătate cu maro, label galben-auriu, pe partea inferioară se află o adîncitură aproape de bază) late de cca 3,5 cm, dispuse în număr mare, distanțate, pe un peduncul înalt de cca 90 cm. Pseudobulbi ovați cu 1-2 frunze liniare, ascuțite, pînă la 0,50 m lungime. modificată

Oncidium flexuosum Sims. Specie care înflorește între începutul toamnei-începutul iernii. Flori (petalele exterioare, la bază, concrescute, label unguiculat) cu diametru de cca 2,8 cm, galbene cu pete, la bază, roșii-maronii, pe toate petalele, dispuse în număr mare, dens, pe un peduncul ramificat. Pseudobulbi cu 1-2 frunze, lungi de cca 16 cm.

Oncidium jonesianum Rchb. f. Specie care înflorește între începutul toamnei – începutul iernii. Flori (petale verzi-gălbui pătate cu roșu-maroniu, ondulate, label cu lobii bazali gălbui, cu desene roșii și cu cei clin față scurt-unguiculați, albi, ondulați.

Oncidium kramerianum Rchb. f. (syn. Oncidium nodosum Morr.). Specie care înflorește vara-toamna. Flori (petala exterioară superioară și cele 2 interioare egale, lungi de cca 7 cm, erecte, liniare, maro, cu margine ondulat-galbenă; petalele exterioare laterale oblonge, ondulate, galbene-oranj pătate cu maro, label în formă de vioară, galben, cu marginea ondulată, pătată eu maro) în formă de fluturi apar eșalonat pe un peduncul erect, înalt de cca 75 cm. Pseudobulb rotund din care pornește 1 frunză cărnoasă, eliptică.

Oncidium lanceanum Lindl. (syn. Lophiaris fragrans Raf.). Specie care înflorește vara. Flori unguiculate, eliptice, galbene sau galbene-verzi (cu pete dese, roșii-maro, label în formă de vioară, lung-unguiculat, spre bază roșu-purpuriu, în față roșu-roz-deschis) parfumate, cu diametru de 6,5 cm, dispuse, pînă la 20, distanțate, pe un peduncul ramificat, înalt de cca 45 cm.

Oncidium marshallianum Rchb. f. Specie care înflorește primăvara-vara. Flori (petale exterioare mici, oblong-ovate, galbene-verzui cu pete oblice maro-deschis, cele interioare invers-ovat-obtuze, ondulate, galbene-aurii în mijloc cu pete oblice maro-închis, label cu lobii bazali galbeni punctați cu roșu) de cm diametru, dispuse în număr mare, pe un peduncul înalt de cca 140 cm, ramificat. Pseudobulbi ovați cu 2 frunze oblong-lanceolate.

Oncidium phalaenopsis Lind. et Rchb. f. Specie care înflorește la începutul iernii – mijlocul primăverii. Flori (petalele exterioare albe pătate cu roșu, cele interioare tot albe însă pătate cu un roșu mai puternic, labeL oblong-reniform, alb la bază, punctat cu roșu) de cca 4 cm diametru, 8-12, dispuse distanțat pe peduncul. Pseudobulb ovat cu 2 frunze liniare.

Oncidium splendidum A. Rich. Specie care înflorește toamna – iarna. Flori (petale oblonge, verzi-gălbui pătate cu maro-închis, cu vîrfurile reflexe, label cu baza scurt-unguiculată, cu suprafața întinsă, aproape pătrată, pe față galben-auriu cu 2 pete maro la bază) de 6,5 cm diametru, parfumate, dispuse, pînă la 20, distanțat, pe un peduncul erect. Are o frunză.

Oncidium superbiens Rchb. f. Specie care înflorește spre sfîrșitui primăverii. Flori (petale ovat-eliptice, ondulate, în vîrf reflexe, cele exterioare roșii-maro sau maro-verzui, cele interioare, în jumătatea inferioară, galbene-deschis cu benzi maro, spre vîrf albe-gălbui, label mic, oblong, vîrf reflex, roșu-maro) de 6,5 cm late, pe un peduncul înalt de cca 1,80 m, cu ramuri scurte, cu cîte 5 flori. Frunze, 1-2, pornesc dintr-un pseudobulb oblong.

Oncidium varicosum Lindl. Specie care înflorește toamna – mijlocul iernii. Flori (petale mici, cca 6 mm lungime, oblong-ovate, verzi-gălbui cu pete roșii-maronii, label cu urechiușe bazale mici și lobi reniformi, galbeni-aurii) de diferite mărimi, dispuse în număr mare pe un peduncul ramificat. Are 2 frunze liniare, ascuțite.

Intrare: Oncidium (gen de plante)
Oncidium (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Oncidium
Intrare: Oncidium altissimum
Oncidium altissimum park  nomenclatura binară
compus
  • Oncidium altissimum
Intrare: Oncidium bicallosum
Oncidium bicallosum park  nomenclatura binară
compus
  • Oncidium bicallosum
Intrare: Oncidium concolor
Oncidium concolor park  nomenclatura binară
compus
  • Oncidium concolor
Intrare: Oncidium crispum
Oncidium crispum park  nomenclatura binară
compus
  • Oncidium crispum
Intrare: Oncidium divaricatum
Oncidium divaricatum park  nomenclatura binară
compus
  • Oncidium divaricatum
Intrare: Oncidium excavatum
Oncidium excavatum park  nomenclatura binară
compus
  • Oncidium excavatum
Intrare: Oncidium flexuosum
Oncidium flexuosum park  nomenclatura binară
compus
  • Oncidium flexuosum
Intrare: Oncidium jonesianum
Oncidium jonesianum park  nomenclatura binară
compus
  • Oncidium jonesianum
Intrare: Oncidium kramerianum
Oncidium kramerianum park  nomenclatura binară
compus
  • Oncidium kramerianum
Intrare: Oncidium lanceanum
Oncidium lanceanum park  nomenclatura binară
compus
  • Oncidium lanceanum
Intrare: Oncidium marshallianum
Oncidium marshallianum park  nomenclatura binară
compus
  • Oncidium marshallianum
Intrare: Oncidium phalaenopsis
Oncidium phalaenopsis park  nomenclatura binară
compus
  • Oncidium phalaenopsis
Intrare: Oncidium splendidum
Oncidium splendidum park  nomenclatura binară
compus
  • Oncidium splendidum
Intrare: Oncidium superbiens
Oncidium superbiens park  nomenclatura binară
compus
  • Oncidium superbiens
Intrare: Oncidium varicosum
Oncidium varicosum park  nomenclatura binară
compus
  • Oncidium varicosum