3 definiții pentru Moreno


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

MORENO, Jacob Levy (1892-1974, n. București), sociolog și psihiatru american originar din România. Creatorul psihoterapiei de grup, sub formele axiodramei, psihodramei, sociodramei și al sociometriei. A experimentat modalitățile de eliberare a spontaneității și a creativității de sine a individului, tehnici de grup aplicabile atât în domeniul clinic-terapeutic, cât și în cel educativ-formativ („Cine va supraviețui?”, „Sociometria și cunoașterea omului”, „Psihodrama”).

MORENO, Mariano (1778-1811), jurist și om politic argentinian. Liberal. Unul dintre conducătorii juntei care urmărea dobândirea independenței țării pe cale revoluționară. Obligat să demisioneze de către membrii conservatori. Fondator al Bibliotecii naționale.

GARCÍA MORENO [garθia], Gabriel (1821-1875), om politic ecuadorian. Președinte al Republicii (1861-1865; 1869-1875). Prin Concordatul încheiat de el cu Vaticanul (1862) catolicismul a devenit religie unică în stat; a promovat o politică de modernizare a țării. Asasinat.

Intrare: Moreno
Moreno
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.