3 intrări

3 definiții


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

MONSTERA Adans, MONSTERA, fam. Araccae. Gen originar din America tropicală, 27 specii, mai mult sau mai puțin cățărătoare, cu rădăcini adventive. Flori (4-6 stamine) spadice gros, cilindric, pedunculat, fără apendice, cu spatul ovat sau oblong, în formă de barcă, mai întîi rulat apoi întins. Frunzele, în general mari, totdeauna verzi, la mijloc cu orificii profund lobate, de obicei în 2 rînduri, lanceolate, ovat-cordiforme sau oblonge, lung-pețiolate. Fruct, bacă mică.

Monstera deliciosa Liebm. (syn. Philodendron pertusum Kth. et Bouche). Specie care înflorește vara. Flori mici, reunite într-un spadice cilindric, la maturitate violet și foarte parfumat, înconjurat, de o spată (cca 30 cm lungime, 20 cm lățime) pieloasă, albă-crem, pe un peduncul lung pînă la 17 cm. Frunze pieloase, verzi-închis, cordiforme, nedivizate, mai tîrziu profund-sectate, limbul pînă la 100 cm lungime și 70 cm lățime, cu orificii mari, pețiol lung pînă la 0,5 cm, caniculat. Plantă cățărătoare, tulpină viguroasă, ramificată, cu multe rădăcini adventive.

Monstera pertusa (L.) de Vriese. Specie cu flori albe, nesemnificative. Frunze mari, cordiforme, ovate sau eliptice, lungi pînă la 40 cm și late pînă la 20 cm, adînc-divizate și neregulat-perforate, cu pețiol lung de cca 35 cm. Plantă agățătoare, înaltă de cca 3 m, formează la noduri rădăcini aeriene.

Intrare: Monstera (gen de plante)
Monstera (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Monstera
Intrare: Monstera deliciosa
Monstera deliciosa park  nomenclatura binară
compus
  • Monstera deliciosa
Intrare: Monstera pertusa
Monstera pertusa park  nomenclatura binară
compus
  • Monstera pertusa