7 definiții pentru Mitchell


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

MITCHELL [mítʃ(ə)l], Reginald Joseph (1895-1937), inginer britanic. Specialist în aeronautică. A construit (1931) hidroavionul supermarin S-6B care dezvolta o viteză de 640 km/h, recordul mondial pentru acel tip, iar în 1936 avionul de vânătoare „Spitfire”, cu rol important în câștigarea „Bătăliei pentru Anglia”.

MITCHELL [mítʃəl], Margaret (1900-1949), scriitoare americană. Cunoscută prin romanul de mare succes „Pe aripile vântului”, evocare a Sudului în anii de Război Civil, care a cunoscut și o excepțională ecranizare (1939).

MITCHELL [mítʃəl], Peter Dennis (1920-1992), biochimist britanic. Prof. univ. la Edinburgh. Studii asupra proceselor bioenergetice din celulă. Contribuții fundamentale la formularea teoriei chimico-osmotice, care a permis înțelegerea mecanismului de transfer al energiei biologice. Premiul Nobel pentru chimie (1978).

MITCHELL [mítʃəl], Joni (pe numele adevărat Roberta Joan Anderson (n. 1943), cântăreață americană. Stăpânește perfect stilurile country, rock, folk, jaz și blues. A colaborat cu cei mai mari muzicieni de rock și jaz. Discografie selectivă: „Clouds”, „Court & Spark”, „Hejira”, „Night Ride Home” etc.

MITCHELL [mítʃ(ə)l], Wesley Clair (1874-1948), economist și statistician american. Unul dintre principalii reprezentanți ai conjuncturismului. A elaborat un sistem de procedee statistice pentru cercetarea ciclurilor economice. Lucrări: „Istoria bancnotelor”, „Pierderea îndemânării de a cheltui bani”, „Prețurile și salariile de aur subordonate bancnotei standard”.

MITCHELL [mítʃəl], Mount ~, cel mai înalt vâref al M-ților Apalați, alcătuit din cuarțite, situat în S lanțului montan (masivul Blue Ridge). Alt.: 2.037 m. Acoperit pe pante cu păduri, iar pe culmi cu pajiști alpine.

MITCHELL [mítʃəl], Arthur (n. 1934), dansator și coregraf american. Primul artist de culoare angajat într-o companie de dans americană, a debutat în 1955 la New York City Ballet. Fondator, în 1970, al celei dintâi trupe de balet clasic a negrilor (Dance Theatre of Harlem), unde a creat „Rythmetron”, „Biosfera”, „Suita Holberg”.

Intrare: Mitchell
Mitchell
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.