7 intrări

7 definiții


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

LYSIMACHIA L., LISIMACHIA, fam. Primulaceae. Gen originar din regiuni subtropicale și continentale, cca 115 specii, erbacee, erecte sau tîrîtoare. Flori (corolă rotată, scurtă, tubul scurt, foarte scurt sau aproape lipsește, 5-6 petale nedentate sau dentate, 5 sau 10 stamine, cele exterioare mai scurte sau sterile) albe, galbene, roz sau purpur, solitare sau în umbelă, spic, ciorchine sau corimb. Frunze opuse, alterne sau în verticil, nedentate. Tulpină frunzoasă.

Lysimachia clethroides Duby. Specie care înflorește vara. Flori albe cu diametrul de 1 cm, dispuse în spice lungi pînă la 30 cm. Plantă înaltă pînă la 90 cm, cu frunze lanceolate.

Lysimachia ephemerum L. Specie care înflorește vara-toamna. Flori albe, pedunculate, erecte, în inflorescență terminală, ciorchine spiciform. Frunze lanceolate, opuse, verzi-cenușii. Plantă perenă, glabră, înaltă de cca 90 cm.

Lysimachia nummularia L. Specie care înflorește primăvara-vara. Flori galbene în interior, cu puncte glanduloase, roșii, 1,5 cm diametru, singulare în axa frunzei, pe un peduncul viguros. Frunze rotunde, opuse, nedentate, scurt-pețiolate, cu puncte glanduloase, roșii. Plantă erbacee, perenă, cu tulpini lungi de cca 50 cm, culcate sau repente.

Lysimachia punctata L. Specie care înflorește vara. Flori (petale cu peri glanduloși pe margini) galbene-citron, cîte 1-4, pe un peduncul așezat în axa frunzei, în spirală, pe tulpini erecte. Frunze, 3-4, în verticil, ovate, vîrf ascuțit, nedentate, scurt-pețiolate, de obicei cu puncte negre, pubescente pe partea inferioară. Plantă perenă, înaltă de cca 90 cm, pubescentă.

Lysimachia thyrsiflora L. Specie care înflorește primăvara-vara. Flori aurii în ciorchine dense, lung-pedunculate, în axa frunzei. Frunze lanceolate, sesile, pe partea inferioară lînos-pubescente. Tulpină fistuloasă, pînă la 60 cm înălțime, erectă.

Lysimachia vulgaris L. Specie care înflorește vara. Flori (caliciul cu marginile diviziunilor înconjurate cu o margine roșie, petale ovate cu marginiFe glabre) galbene, în panicule sub formă de racem, dispuse terminal pe tulpină sau la subsuoara frunzelor. Frunze ovat-oblonge, cîte 3-4, în verticil, scurt-pețiolate, pe partea inferioară puțin păroase. Plantă erbacee, perenă, înaltă de cca 90 cm, tulpină dreaptă.

Intrare: Lysimachia (gen de plante)
Lysimachia (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Lysimachia
Intrare: Lysimachia clethroides
Lysimachia clethroides park  nomenclatura binară
compus
  • Lysimachia clethroides
Intrare: Lysimachia ephemerum
Lysimachia ephemerum park  nomenclatura binară
compus
  • Lysimachia ephemerum
Intrare: Lysimachia nummularia
Lysimachia nummularia park  nomenclatura binară
compus
  • Lysimachia nummularia
Intrare: Lysimachia punctata
Lysimachia punctata park  nomenclatura binară
compus
  • Lysimachia punctata
Intrare: Lysimachia thyrsiflora
Lysimachia thyrsiflora park  nomenclatura binară
compus
  • Lysimachia thyrsiflora
Intrare: Lysimachia vulgaris
Lysimachia vulgaris park  nomenclatura binară
compus
  • Lysimachia vulgaris