4 definiții pentru Ludwig


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

LUDWIG, Ernst (1842-1915), chimist austriac. Prof. univ. la Viena. Lucrări în domeniul chimiei organice și anorganice. A analizat compoziția apelor minerale, printre care și cele de al Vatra Dornei. Autorul unui manual de chimie medicală. M. de onoare al Acad. Române (1908).

LUDWIG, Carl Friedrich Wilhelm (1816-1895), medic și fiziolog german. Prof. univ. la Marburg, Zürich, Viena, Leipzig. Lucrări privind presiunea și circulația sanguină, fiziologia inimii („Manual de fiziologie a omului”). A utilizat printre primii chimograful (1847) pentru înregistrarea grafică a presiunii și circulației sângelui; a determinat compoziția sângelui.

LUDWIG, Emil (pseud. lui E. Cohn) (1881-1948), scriitor și publicist german. Persecutat de naziști, s-a refugiat în Elveția (1932) și s-a stabilit în S.U.A. (1940). Biografii romanțate ale unor oameni celebri („Michelangelo”, „Goethe”, „Lincoln”, „Bismark”, „Beethoven”, „Napoleon”, „Freud”, „Trei dictatori: Hitler, Mussolini, Stalin”).

LUDWIG, Christa (n. 1928), mezzo-soprană germană. Debutează în domeniul liedului și al operetei. Voce caldă, omogenă, tehnică excelentă, dublate de talent actoricesc. Carieră internațională cu un repertoriu larg, de la „Carmen” de Bizet la Wagner, dar mai ales din Mozart și Strauss, până la creația contemporană. În prezent, s-a consacrat liedului (în special Schubert).

Intrare: Ludwig
Ludwig
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.