5 definiții pentru Los


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

LOS ALAMOS [los æləməs], oraș în SV S.U.A. (New Mexico), situat pe platoul Pajarito din M-ții Jemez (SE M-ților Stâncoși), la 2.055 m alt., la 35 km NV de Santa Fe; 11,5 mii loc. (1990). Laborator de fizică nucleară în cadrul căruia a fost experimentată prima fisiune nucleară (16 iul. 1945) și a fost asamblată prima bombă cu hidrogen (1954).

LOS ANGELES [los ændʒələs], oraș în V S.U.A. (California), situat într-o regiune deluroasă, la poalele M-ților San Gabriel (la N), Santa Monica (NV) și Santa Ana (SE), la 25 km de țărmul G. Santa Monica al Oc. Pacific; 3,6 mii loc. (1996). Împreună cu suburbiile Santa Monica, Berverly Hills, Glendale, Pasadena, East Los Angeles, Inglewood, Torrance, Long Beach, Hollywood, Anaheim, Orange, Santa Ana, Santa Clara ș.a. formează o conurbație de c. 7 mil. loc. Porturi (Santa Monica, Long Beach) și aeroporturi (Los Angeles, Long Beach, Santa Clara). Important nod de comunicații și mare centru de prelucrare și chimizare a petrolului (18 rafinării cu o capacitate de c. 40 mil. t pe an). Ind. siderurgică și de prelucr. a aluminiului. Constr. de avioane și de rachete (uzine ale firmelor „Douglas”, „Lockheed”), de nave, de utilaje petroliere și echipamente electronice. Fabrici de ciment, lacuri și vopsele, produse alim., textile și conf., cosmetice și parfumuri. Cinci universități (cea mai importantă fiind University of California, fondată în 1919). Centrul producției cinematografice a S.U.A. (Hollywood, Burbank, Culver City). Observator astronomic. Muzee. Stațiuni balneare. Parcul de distracții pentru copii „Disneyland”. Centru de cercetări spațiale (Pasadena) și de cercetări științifice. La L.A. s-au desfășurat Jocurile Olimpice de în anii 1932 și 1984. Întemeiat de spanioli, în 1781, cu numele Señora Reina de Los Angeles. Între 1821 și 1848 a fost în componența Mexicului. Din 1846, capitala Californiei Independente; Intră în componența S.U.A. în 1850. A avut de suferit de pe urma a numeroase cutremure (ultimul în 1994).

LOS ANGELES, Victoria de (pe numele adevărat Victoria Lopez Garcia) (1923-2005), soprană spaniolă. Muzicalitate rafinată, voce proaspătă, naturală. A cântat pe marile scene ale lumii, în roluri de soprană lirică din repertoriul francez și italian, dar și din Mozart, Wagner sau R. Strauss. Din anii ’60 se consacră repertoriului de concert și recital, liedurile punând în valoare arta ei sobră, luminoasă.

LOS TEQUES [los tékes], oraș în N Venezuelei, centru ad-tiv al statului Miranda, situat la 1.169 m alt., la 25 km SV de Caracas; 162,2 mii loc. (1992). Ind. constr. de automobile, textilă și de prelucr. a produselor agricole. Centru comercial, Stațiune climaterică.

SEÑORA REÍNA DE LOS ANGELES v. Los Angeles.

Intrare: Los
Los
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.