5 intrări

5 definiții


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

LIBERTIA Spreng, LIBERTIA, fam. Iridaceae. Gen originar din Noua Guinee, Noua Zeelandă, Australia, Chile, 8 specii, plante cu rizom scurt. Flori (stil filamentos, ramificat, stamine egale, libere sau mai mult sau mai puțin concrescute, petale îndepărtate) albe sau albastre-pal, mici, în umbelă rară. Frunzele bazale imbricate, erect-rigide, liniare sau enziforme.

Libertia coerulescens Kunth. Specie care înflorește primăvara. Flori albastre-pal, în inflorescență (pînă la 16 cm lungime) cu număr mare de umbele dense, dispuse pe Un peduncul înalt de cca, 55 cm. Frunze de 30-35 cm lungime. Fruct, capsulă.

Libertia formosa Grah. Specie care înflorește primăvara-vara. Flori albe, în buchete dense, cu bractee. Frunzele de da bază de 40-50 cm lungime și cca 1 cm lățime.

Libertia grandiflora Sw. Specie cu flori (3,5-4 cm diametru) albe, laciniile interioare mai lungi și mai late decît cele exterioare.

Libertia ixioides (Forst.) Spreng. Specie care înflorește în mart-mai. Flori albe, laciniile exterioare mai scurte și verzi-maronii, cîte 6 în umbele, reunite în paniculă, pe un peduncul lung de cca 40 cm. Frunze lungi de pînă la 0,60 m, înguste, în verticil.

Intrare: Libertia (gen de plante)
Libertia (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Libertia
Intrare: Libertia coerulescens
Libertia coerulescens park  nomenclatura binară
compus
  • Libertia coerulescens
Intrare: Libertia formosa
Libertia formosa park  nomenclatura binară
compus
  • Libertia formosa
Intrare: Libertia grandiflora
Libertia grandiflora park  nomenclatura binară
compus
  • Libertia grandiflora
Intrare: Libertia ixioides
Libertia ixioides park  nomenclatura binară
compus
  • Libertia ixioides