4 definiții pentru Krishna

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Krisna (Krishna), cel mai popular dintre zeii hinduismului. Este considerat a opta încarnare a zeului Vișnu.

HARE-KRISHNA, sectă religioasă indiană fundată (1965) de A.C. Bhakticendatta Swami Prabhupada (1896-1977), cu largă răspândire în Europa și S.U.A. Promovează bunăstarea, făcând apel la conștiința existenței lui Dumnezeu pe baza invocării vechilor texte vedice. Membrii ei duc o viață monahală, bazată pe subordonarea totală, până la renunțarea deplină la personalitatea personală.

KRISHNᾹ [kriʃna], fluviu în partea central-sudică a Indiei; 1.285 km. Izvorăște din M-ții Gații de Vest, curge mai întâi pe direcție NV-SE, până la Sāngli, iar apoi se îndreaptă spre E, traversând Pod. Deccan și statele federale Karnataka și Andhra Pradesh, vărsându-se în G. Bengal printr-o deltă. Irigații. Navigabil în cursul inferior. Vechea denumire: Kistnā.

KRIȘNA (KRISHNA) (cuv. sanscrit „negru”) (în mitologia vedică), erou și semizeu misterios din „Mahābharata”, unde apare și ca a opta reincarnare a zeului Vișnu. Fiul frumoasei Devaki, soția regelui Vasu, K. a fost crescut de păstorul Nánda și de soția acestuia Josodas. Ca zeu reincarnat, K. a venit pe lume pentru a duce lupta cu demonii. Metamorfozat în pitic, apoi în gigant cosmic, recucerește Universul de la regele-demon Bali. În arta indiană este pictat în albastru. Azi, zeul principal din panteonul hinduismului.

Intrare: Krishna
Krishna
substantiv propriu (SP001FS)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • Krishna
plural
genitiv-dativ singular
  • Krishnei
plural
vocativ singular
plural