4 definiții pentru Jung

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

JUNG [juŋ], Carl Gustav (1875-1961), psihiatru și psiholog din Elveția. Prof. univ. la Zürich și Basel. Unul dintre întemeietorii psihologiei abisale. Inițial, adept al psihanalizei lui Freud, căruia i-a devenit discipol și colaborator; dezamăgit de aspectul instinctual al ideilor acestuia, a înființat o nouă școală de psihologie analitică. A fundat (1948) la Zürich institutul care-i poartă numele. Cea mai importantă contribuție a sa este teoria despre inconștientul colectiv generator de arhetipuri („Psihologia inconștientului”, „Teoria psihanalitică”), care l-a condus la explorarea universului viselor, miturilor, a basmelor, doctrinelor ezoterice, alchimiei, a unor fenomene precum farfuriile zburătoare etc., în care produsele inconștientului colectiv: arhetipurile, imaginile, simbolurile se regăsesc ca teme („Metamorfoza sufletului și simbolurile”). A propus o descriere a tipurilor psihologice pornind de la perechea introversie/extroversie („Tipuri psihologice”, „Psihologie și religie”, „Psihologie și alchimie”).

JUNG [juŋ] (JUNGE), Joachim (1587-1657), naturalist și medic german. Prof. univ. la Giessen, Helmstadt și Hamburg. Considerat unul dintre fondatorii morfologiei plantelor. Lucrarea sa „Isagoge phytoscopica” este un adevărat tratat de botanică în care sunt descrise tipurile de frunze, inflorescențe etc. Premergător al teoriei atomice. Studii de chimie și fizică.

JUNG [juŋ], Julius (1851-1910), istoric austriac. Prof. univ. la Innsbruck și Praga. Adversar al teoriilor lui R. Roesler privind originea poporului român, a publicat importante studii despre continuitatea populației românești pe fostul teritoriu al Daciei („Începuturile românilor”, „Românii și romanitatea în teritoriile de la Dunăre”, „Contribuțiune la istoria trecătorilor Transilvaniei”). M. coresp. al Acad. Române (1877).

JUNG-STILLING [iuŋsilin], Johann Heinrich (pseud. lui J.H. Jung) (1740-1817), scriitor și teolog german. Influențat de Herder și Goethe. Lucrările sale autobiografice, reflectând riguroasa sa educație pietistă, de o mare sensibilitate („Copilăria lui Heinrich Stilling”) se înscriu în curentul „Sturm und Drang”.

Intrare: Jung
nume propriu (I3)
  • Jung