4 intrări

4 definiții

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

IXIA L., IXIA, fam. Iridaceae. Gen originar din Africa de S, pînă la 27 specii, erbacee, cu tuberobulbi. Flori (antere liniare, stamine erecte, libere sau concrescute la bază, stil filamentos, perigon infundibuliform sau ca o farfurie) stelate, de culori variate: albe, galbene, roșii, albastre, cu centrul mai întunecat, în spice sau paniculă, pe o tulpină înaltă pînă la 0,60 m (Pl. 42, fig. 247).

Ixia crocata L. Specie cu flori (roșii-pal cu pete cafenii, galbene sau roșii) pînă la 10, în spic terminal. Frunze enziforme, scurte. Plantă înaltă de cca 25-30 cm.

Ixia maculata L. Specie care înflorește primăvara-vara. Flori galbene, la bază maro- roșietice (petale ovat-lunguiețe cu vîrf bont, stigmate zdrențuite), lung-pedunculate, în capitule așezate în spice. Frunze groase, liniar-enziforme, cu vîrf ascuțit.

Ixia paniculata Delar. (syn. I. longiflora Berg.). Specie care înflorește primăvara-vara. Flori (cca 2 cm lungime, petale liniare) în formă de stea, galbene, în exterior roșietice. Frunze liniar-enziforme.

Intrare: Ixia (gen de plante)
Ixia (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Ixia
Intrare: Ixia crocata
compus
  • Ixia crocata
Intrare: Ixia maculata
compus
  • Ixia maculata
Intrare: Ixia paniculata
Ixia paniculata park  nomenclatura binară
compus
  • Ixia paniculata