3 intrări

3 definiții


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

HULSEA Torr. et Gray, HULSEA, fam. Compositae. Gen originar din America de N, cca 10 specii, bienale sau perene, cu frunze alterne, nepețiolate, pubescente, glanduloase, parfumate, penat-lobate. Flori, galgene sau purpur, dispuse în capitule singulare sau în buchete terminale; florile radiale, feminine, liniare, cu trei. crestături în vîrf. Foliolele involucrului așezate în 2-3 rînduri, verzi, cele interioare pergamentoase. Fruct cuneiform, plat, negru, papus compus din 4 solzi.

Hulsea algida Gray. Specie care înflorește primăvara-vara. Flori radiale, galbene, sepale pubescente, așezate în 6 rînduri. Frunzele de pe tulpină, liniare, cuprind tulpina; cele de la bază în formă de limbă sau de spatulă, penat-crestate, dentate, nepețiolate, parfumate, pubescente și glanduloase. Tulpină, cca 20 cm înălțime, viguroasă, în tinerețe pubescentă, neramificată, pornind mai multe din rizom.

Hulsea vestita Gray. Specie care înflorește primăvara-vara. Flori radiale galbene, în 4 rînduri, în capitule singulare înconjurate de foliole liniar-lanceolate, pubescente, glanduloase, în 4-6 rînduri. Tulpină, 15- 35 cm înălțime. Frunze rotunde sau în formă de spatulă, pîsloase, așezate în rozetă, la baza tulpinii.

Intrare: Hulsea (gen de plante)
Hulsea (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Hulsea
Intrare: Hulsea algida
compus
  • Hulsea algida
Intrare: Hulsea vestita
compus
  • Hulsea vestita