4 intrări

4 definiții


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

HOYA R. Br., FLOAREA DE CEARĂ, fam. Asclepiadaceae. Gen originar din sudul Chinei, Indonezia și Australia tropicală, cca 100 specii, agățătoare, cu frunze opuse groase, cărnoase, coriacee, persistente, ovat- oblonge, acuminate. Flori mici, albe sau roz-plăcut, mirositoare, dispuse în umbele compacte, scurt-pedunculate și pendente; caliciul cu 5 diviziuni; corolă întinsă, cărnoasă, ceroasă, glabră, la exterior papiloasă, în interior cu 5 diviziuni deltoide, obtuze și cu marginile recurbate; coronula cu 5 lobi cărnoși, tari, plați sau concavi, care formează o stea; 5 antere apropiate deasupra stigmatului.

Hoya bella Hook. Specie ce înflorește în iun.-aug. Flori dispuse în corimb scurt-pedunculat, albe, cerate cu 5 lobi ascuțiți ia vîrf, corola roșie-purpur cu lacinii ovale, retezate în vîrf. Frunze de 2-3 cm lungime, ovat-lanceolate, cu vîrf ascuțit, cărnoase, mai mult sau mai puțin concave. Tulpină ramificată, bogat înfrunzită. Planta se prezintă ca un arbust sub formă de tufă; nu este agățătoare.

Hoya carnosa (L.) R. Br. (syn. Asclepias carnosa L.). Specie care înflorește primăvara-toamna. Flori albe sau roșii-pale, odorante, ceroase, la mijloc cu pete roșii (caliciu cu o diviziuni; corolă cărnoasă, ceroasă, întinsă, cca 1-2 cm lățime, pe dinafară lipsită de peri, în interior cu mici protuberante alungite, rigide; 5 petale în formă de triunghi, obtuze și cu marginile recurbate; coronula formată din 5 lobi ovat-lanceolați, concavi, în formă de stea galbenă cu pete roșii, lucioasă), cu pedunculi lungi, pubescenți, așezate în umbele. Arbust agățător sau tîrîtor, cărnos, glabru, bine ramificat, totdeauna verde, cu lăstari de peste 1 m lungime, flexibili și care, mai tîrziu, se lemnifică; frunze opuse, persistente, coriacee, închise la culoare, cărnoase, cerate, ovat-oblonge, acuminate, lungi de cca 8 cm, scurt-pețiolate.

Hoya multiflora Blume. Specie care înflorește vara. Flori galbene-pai, dispuse în umbelă deasă, terminală sau la subsuoara frunzei. Petale înguste, curbate în exterior, iar cela ale coronulei cu un pinten mare, curbat în sus. Frunze liniar-lanceolate, cu vîrf ascuțit, pe o liană viguroasă, glabră.

Intrare: Hoya (gen de plante)
Hoya (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Hoya
Intrare: Hoya bella
compus
  • Hoya bella
Intrare: Hoya carnosa
compus
  • Hoya carnosa
Intrare: Hoya multiflora
Hoya multiflora park  nomenclatura binară
compus
  • Hoya multiflora