3 intrări

3 definiții


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

HEDERA L., IEDERĂ, fam. Araliaceae. Gen originar din sudul Europei, nordul Africii și Asia, cuprinde 7 specii, arbuști agățători. Tulpina se fixează de arbori sau alte obiecte de sprijin cu ventuzele de pe rădăcinile aeriene. În lipsa suporților devine tîrîtoare. Frunze simple, coriacee, persistente, glabre, lucioase, digitat-nervate, verzi, – partea superioară mai închisă și cu nervații accentuate, cea inferioară mai deschisă și nervație mai puțin accentuată -, cu marginile întregi, ovate – pe lujerii floriferi – și dințate sau lobate – pe cei vegetativi; lamina, de cele mai, multe ori mai scurtă decît pețiolul. Flori albe sau galbene, dispuse în umbele. Fruct, bacă neagră, cca 5 mm diametru.

Hedera canariensis Willd. (syn. H. algerensis hort.; H. maderensis K. Koch). Specie agățătoare sau tîrîtoare. Frunze triunghiulare, persistente, 3-5 lobate, cca 18 cm lungime, 8 cm lățime, baza cordiformă, cele de pe lujerii floriferi mici, ovate, nelobate (Pl. 38, fig. 221).

Hedera helix D. Specie care înflorește toamna. Flori (corolă cu petale pubescente, largi, la bază trunchiate,; pe tip 5, albe-verzui) dispuse în umbele globuloase, pe pedunculi pubescenți. Fructe negre, drupe baciforme. Frunze mici, pieloase, persistente, simple, glabre, lucioase, alterne, dințaț-nervate, verzi, cu marginile întregi, ovate, pe lujerii floriferi și 3-5 lobi triunghiulari, pe cei vegetativi. Liană agățătoare sau tîrîtoare care se poate fixa cu rădăcinile sale adventive pe diferiți (suporți (arbori, stîlpi, ziduri) ce depășesc mult înălțimea de 15 m. Este exigentă față de căldură, degeră parțial, la temperaturi prea coborîte. Preferă soluri fertile și umede, rezistă la fum și gaze.

Intrare: Hedera (gen de plante)
Hedera (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Hedera
Intrare: Hedera canariensis
Hedera canariensis park  nomenclatura binară
compus
  • Hedera canariensis
Intrare: Hedera helix
compus
  • Hedera helix