4 intrări

4 definiții


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

HAKEA Schrad, HACHEA, fam. Proteaceae. Gen originar din Australia, cca 100 specii, arbuști, mai rar arbori. Frunze alterne, rotunjite, lipsite de spini. Perechi de flori tubuloase (sepale rulate în exterior, rar drepte, ovar pețiolat, cu 2 semințe), formează un ciorchine sau un buchet la subsuoara frunzei. Fructul, o capsulă cu 1-2 semințe în vîrf, lung-aripate.

Hakea acicularis R. Br. (syn. H. sericea L.). Specie cu flori albe dispuse pe pedunculi cu peri aspri. Frunze filamentoase, glabre, în formă de ace.

Hakea laurina R. Br. Specie cu flori roșii, în capitule dense, globuloase, cu diametrul de cca 5 cm; stil lung, auriu, ieșind din floare. Fruct capsulă, fără pinten. Frunze cu pețiol, gros, lamină de cca 15 cm lungime și 1,6 cm lățime. Ramuri glabre, în tinerețe roșii-sîngerii. În țara de origine este de cca 10 m înălțime.

Hakea saligna R. Br. Specie cu flori albe, pe o tufă de 3,5-4,5 m înălțime. Frunze liniar- lanceolate (14-16 cm lungime, 1,2-1,4 cm lățime), cu vîrf ascuțit, plate, cu o singură nervură.

Intrare: Hakea (gen de plante)
Hakea (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Hakea
Intrare: Hakea acicularis
Hakea acicularis park  nomenclatura binară
compus
  • Hakea acicularis
Intrare: Hakea laurina
compus
  • Hakea laurina
Intrare: Hakea saligna
compus
  • Hakea saligna