4 intrări

4 definiții

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

GONGORA Ruiz et Pav., GONGORA, fam. Orchidaceae. Gen originar din Mexic pînă în Peru și Brazilia, cca 27 specii, terestre, cu pseudobulbi ovali, de obicei cu 2 frunze. Flori (petalele exterioare, laterale, îndepărtate, petala centrală și cele interioare laterale mai mult sau mai puțin concrescute cu coloana sveltă și îndoită) în ciorchine pendent, pedunculat.

GÓNGORA Y ARGOTE, Luis de (1561-1627), poet spaniol. Lirică ermetică și prețioasă de o eleganță rafinată (gongorism) și o mare forță de sugestie („Fabula lui Polifem și Galateea”, „Singurătăți”, „Fabula lui Piram și Tisbe”).

Gongora bufonia Lindl. Specie care înflorește primăvara-vara. Flori albicioase cu pete roșii, dispuse în ciorchine. Petalele exterioare îndoite spre exterior, cele interioare concrescute la bază cu coloana. Pseudobulbi ovați cu 2 frunze înguste, eliptice.

Gongora truncata Lindl. Specie care înflorește vara. Flori albe cu pete roșii, în ciorchine de cca 42 cm lungime. Petale exterioare îndoite spre exterior, cele interioare foarte scurte, label concav.

Intrare: Gongora
Gongora
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: Gongora (gen de plante)
Gongora (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Gongora
Intrare: Gongora bufonia
Gongora bufonia park  nomenclatura binară
compus
  • Gongora bufonia
Intrare: Gongora truncata
Gongora truncata park  nomenclatura binară
compus
  • Gongora truncata