4 intrări

4 definiții


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

GAZANIA Gaertn., GAZANIA, fam. Compositae. Gen originar din Africa de S, cca 30 specii, erbacee, pitice, cu lăstari viguroși. Frunze verzi-cenușii, spatulate, întregi sau cu marginea partită, dispuse în rozete. Flori (cele din mijlocul inflorescenței tubuloase, galbene-aurii, cele marginale ligulate, în diferite nuanțe de galben cu cercuri de culoare închisă la bază) în calatidii solitare, tubuloase, se deschid numai la soare.

Gazania longiscapa DC. Specie care înflorește în iun.-oct. Flori galbene-aurii cu baza ligulelor dungată și colorată cafeniu, tulpini mai mult tîrîtoare, cca 18 cm înălțime.

Gazania rigens R. Br. (syn. G. splendens Moore). Specie care înflorește în iun.-oct. Plantă de cca 45 cm înălțime..

Gazania x splendens hort. Hibrid care înflorește vara-toamna. Florile din mijlocul inflorescenței galbene, tubuloase, cele marginale ligulate, galbene-portocalii cu un cerc negru la bază, în capitule terminale, solitare. Frunze radicale în rozetă, spatulate, întregi sau lobat-sectate, verzi. Plantă, cca 25 cm înălțime, în formă de rozetă. Are o mulțime de soiuri cu flori albe, roz, bronz și panașate (Pl. 36, fig. 208).

Intrare: Gazania (gen de plante)
Gazania (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Gazania
Intrare: Gazania longiscapa
Gazania longiscapa park  nomenclatura binară
compus
  • Gazania longiscapa
Intrare: Gazania rigens
compus
  • Gazania rigens
Intrare: Gazania x splendens
Gazania x splendens park  nomenclatura binară
compus
  • Gazania x splendens