5 definiții pentru Gavril

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Gavril m. unul din cei doi arhangheli.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Gavril Uric (sec. 14-15), caligraf și miniaturist, format în mediul cărturăresc al m-rii Neamț. Este considerat întemeietorul școlii moldovenești de miniatură și este autorul unui „Tetraevanghel” din 1429, executat la comanda doamnei Marina, soția lui Alexandru cel Bun. Capodopera sa se află azi în Biblioteca Bodleiană a Universității din Oxford.

GAVRIIL (GAVRIL) URIC (sfârșitul sec. 14-începutul sec. 15), călugăr, miniaturist și caligraf român. A lucrat în timpul domniei lui Alexandru cel Bun la mănăstirea Neamț. Creatorul unui mod original de interpretare a formelor bizantine, care a influențat miniatura și pictura murală moldovenească de mai târziu. Principale lucrare: „Tetraevanghelul” din 1429 (se găsește la Biblioteca Bodleiana, Oxford).

GAVRIIL (GAVRIL) PROTUL (sec. 15-16), monah grec. Conducător al comunității călugărilor de la Athos. A scris în 1517-1521 „Viața Sfântului Nifon”, important izvor pentru Istoria Țării Românești între 1495 și 1521.

GAVRIIL (GAVRIL) IEOROMONAHUL (sfârșitul sec. 15-începutul sec. 16), zugrav român. A pictat frescele bisericii Bălinești (1493). Reprezentant de seamă al artei din vremea lui Ștefan cel Mare.

Intrare: Gavril
Gavril nume propriu
nume propriu (I3)
  • Gavril