7 definiții pentru Fotino


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Fotino (Dionisie) m. născut la Patras (Peloponez), veni la București în 1804 sub Caragea; a sa Istorie a Daciei (tipărită grecește la Viena în 1818) e o mină de informațiuni pentru vechea organizare politică și socială în special a Munteniei (1769-1821). ║ (Ilie), nepotul celui precedent, a continuat opera istorică a unchiului său, publicând grecește o Istorie a Revoluțiunii din 1821.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Fotino, George (1858-1946), compozitor, n. la Craiova prof. de muzică. A compus muzică de teatru, simfonică, de cameră și corală (Cheruvim, 1885), precum și alte imnuri religioase.

FOTINO 1. Mișu F. (1886-1970, n. București), actor român. Elev al lui Nottara și Soreanu. Interpret de comedie („O noapte furtunoasă”). 2. Mihail F. (n. 1930, București), actor român. Fiul lui F. (1). Roluri în repertoriu comic și tragi-comic („O femei cu bani” de G.B. Shaw; „Comedie de modă veche” de A. Arbuzov; „Idolul și Ion Anapoda” de G.M. Zamfirescu).

FOTINO (FOTINOPULOS), Mihail (Hiotul) (sec. 18), jurist grec. Stabilit la București. Autor al unui manual de legi în limba greacă populară, conținând extrase din „Bazilicale” și alte culegeri de legi bizantine, adaptate la condițiile epocii în care a trăit. Manualul, în forma din 1777, a servit la alcătuirea „Pravilniceștii Condici”.

FOTINO, Maria (1912-1996, n. București), pianistă română. Interpretările sale în domeniul cameral și solistic vădesc un temperament liric elevat.

FOTINO, George (1896-1969, n. București), jurist și istoric român. M. coresp. al Acad. (1945), prof. univ. la București. Contribuții la explicarea originilor și specificului dreptului românesc („Contribution à l’étude des origines de l’ancien droit coutumier roumain”, „Din vremea renașterii naționale a Țării Românești. Boierii Golești”, „Pagini din istoria dreptului românesc”).

FOTINO, Dionisie (1769-1821), istoric grec. Originar din Patras, s-a stabilit în Țara Românească (1804). Secretar al domnului Ioan Gheorghe Caragea. A elaborat, în lb. greacă, o sinteză a istoriei poporului român până la 1818 („Istoria vechii Dachii, a Transilvaniei, a Valahiei și a Moldovei...”).

Intrare: Fotino
Fotino nume propriu
nume propriu (I3)
  • Fotino