3 intrări

3 definiții


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

EULOPHIELLA Rolfe, EULOFIELA, fam. Orchidaceae. Gen originar din Madagascar, specii, epifite, cu pseudobulbi scurți, aproape cilindrici, pe un rizom lung, tîrîtor, cîteva frunze lungi, liniare, cu nervuri. Flori intens colorate, mari, campanulate, pe un peduncul erect sau pendent, care pornește de la baza pseudobulbului, petale interioare mai mici decît cele exterioare, toate libere, labelul rotund, trilobat, lobul central cu 2-3 lamele, antere cu o singură lojă.

Eulophiella elizabethae Rolfe. Specie care înflorește primăvara. Flori violete-roșiatice, în interior albe, aproape rotunde, cărnoase (petale exterioare ovale spre rotunde, vîrf bont, cele interioare cu vîrf bont și baza subțiată, labei auriu, la mijloc mai scurt, decît petalele interioare, lobul central zdrențuit), dispuse în ciorchine dens pe un peduncul înalt de 28-32 cm. Pseudobulbi în formă de suveică, 10-16 cm înălțime, cu cîteva frunze lungi de 55-65 cm, verzi-închis.

Eulophiella petersiana Kränzlin (syn. E. hamelinii Rolfe). Specie care înflorește primăvara. Flori cu diametrul de 7-9 cm (petale late, eliptice, cu vîrf bont, roz-violete, la bază albe, labei roz-violet, la bază alb, lobul central cu lamele aurii), cca 22, pe un peduncul de cca 1,80 m înălțime, erect. Pseudobulbi înalți de 15-25 cm, cu 3-5 frunze de lungimea pedunculului.

Intrare: Eulophiella (gen de plante)
Eulophiella (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Eulophiella
Intrare: Eulophiella elizabethae
Eulophiella elizabethae  nomenclatura binară
compus
  • Eulophiella elizabethae
Intrare: Eulophiella petersiana
Eulophiella petersiana  nomenclatura binară
compus
  • Eulophiella petersiana