3 intrări

3 definiții


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

EUCHARIS Planch., EUCARIS, fam. Aviarillidaceae. Gen originar din munții Anzi, din Columbia, Brazilia, cca 8 specii, erbacee, bulboase (bulbi tunicați), cu frunze late, oblong-lanceolate, verzi-închis-lucitor, lungi de 20 cm, pețiolate. Înflorește de cîteva ori pe an, mai ales iarna. Flori albe, odorante (perigon format din foliole verzi pe margini, așezate sub formă de raze, din mijlocul cărora se înalță, în partea interioară, un tub drept sau curbat, format din 6 diviziuni pătrate, concrescute cu staminele intercalate la baza tubului, mai scurte, foarte lățite, formînd un inel alb-verzui, stil filamentos cu 3 lobi scurți, bonți, lojele ovarului cu 2 sau mai multe semințe) în umbele terminale. Tijă florală de cca 50 cm înălțime. Fructe ovale, plate.

Eucharis candida Planch. Specie care înflorește primăvara. Flori albe (ovar globular, lobat, fiecare lojă cu 2 semințe, tub floral curbat, de cca 5 cm lungime, cu lacinii de 2-4 cm lungime, stamine concrescute numai la bază, stil mai scurt cu stigmat mic, nelobat), cca 10, dispuse în umbelă, pe un peduncul glauc, înalt de cca 50 cm. Frunze ovat-lanceolate, vîrf ascuțit, îngustat spre bază.

Eucharis grandiflora Planch. (syn. E. amazonica Lind.). Specie care înflorește iarna, și, a II-a oară, primăvara și toamna. Flori, albe cu diametrul de, cca 11 cm, miros plăcut (tubul central al florii subțire, înconjurat de 6 lobi întinși, verzi, pe margini, coronulă formată din 6 diviziuni pătrate, concrescute, 1-2 cm lungime, fiecare purtînd la mijloc o stamină) dispuse, pînă la 6, într-o umbelă, pe un peduncul cilindric înalt de cca 50 cm. Frunze late de cca 14 cm, lungi de 23-32 cm, verzi-strălucitoare, ovat-lanceolate-pețiolate. Plantă glabră cu bulb tunicat, maro-închis.

Intrare: Eucharis (gen de plante)
Eucharis (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Eucharis
Intrare: Eucharis candida
Eucharis candida  nomenclatura binară
compus
  • Eucharis candida
Intrare: Eucharis grandiflora
Eucharis grandiflora  nomenclatura binară
compus
  • Eucharis grandiflora