2 intrări

3 definiții

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Ernest Prenume masculin pătruns în onomastica noastră încă din secolul trecut, pe cale cultă, Érnest corespunde unui nume vechi germanic Érnust, atestat încă din sec. 8. Spre deosebire de marea majoritate a antroponimelor germanice compuse, Ernust este un nume simplu care are la bază subst. Ernust „război, luptă”. Atestat mai tîrziu și sub formele Ernist, Arnost și Ernest, vechiul nume germanic are astăzi forma Ernst, aceeași evoluție suferind-o și substantivul comun care i-a stat la bază, devenit Ernst. Modificarea formală a fost însoțită și de una semantică, Ernst semnificînd astăzi „seriozitate, serios”. Dintre formele mai vechi ale numelui amintite mai sus se pare că cea mai frecventă era Ernest, latinizată în evul mediu în Ernesto, gen. Ernestonis. Forma latinizată este preluată de limbile romanice din apusul Europei, destul de tîrziu însă (în franceză numele nu este mai vechi de sec. 16, iar în italiană pare a fi împrumutat din franceză). Deși în mod teoretic există și alte posibilități, românii par a fi împrumutat numele din franceză. Dacă prenumele masculin este destul de rar în onomastica actuală (fem. Ernesta pare nefolosit), ceva mai frecvent este derivatul fem. Ernestína, care pare mult mai obișnuit datorită asemănării sale cu foarte multele prenume actuale terminate în -ina. Deși Ernest apare în unele izvoare hagiografice ca nume al unui martir și al unui sfînt, el este astăzi considerat ca totalmente laic. ☐ Engl. Ernest, fr. Ernest, germ. Ernst, Erna, Ernestine, it. Ernesto, Ernesta, Ernestina, magh. Ernő, Erneszta și Ernesztina, bg. Ernest, rus. Ernest etc. ☐ Scriitorul american Ernest Hemingway.

ABASON, Ernest (1897-1942, n. București), matematician român. Contribuții în domeniul funcțiilor periodice, în mecanică și în electricitate.

Chamaedorea ernesti-augusti Wendl. (syn. Eleuteropetalum ernest-augusti Wendl.). Specie cu tulpina de 1-3 m înălțime, cca 4 cm grosime, cca 12 frunze (65-77 cm lungime, 15-30 cm lățime) simple, adînc-bifurcate la vîrf. Spadicele, dioîc, cel femei simplu, fuziform, pe care se află bacele roșii, cel mascul ramificat.

Intrare: ernest
ernest
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: Ernest
Ernest nume propriu
nume propriu (I3)
  • Ernest