4 intrări

4 definiții

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

ENCEPHALARTOS Lehm., ENCEFALARTOS, fam. Cycadaceae. Gen originar din Africa tropicală și de S, cca 15 specii. Frunze erecte sau ușor arcuite, verzi, gri- verzi sau verzi-albăstrui, pețiolate, penate, glabre sau pubescente, foliole liniar-lanceolate, opuse, cu baza lată, nedentate sau cu marginea spinoasă, pieloase, cele de la bază transformate de multe ori în spini. Flori dioice, cele mascule dispuse într-un spic conic, pedunculat, cele femele reunite într-o inflorescență de aceeași formă, sub numele de con. Fructul este o drupă. Arbori sau arbuști (cca 9 m înălțime) cu tulpină, de obicei, simplă, brăzdată de solzi și urmele frunzelor căzute.

Encephalartos altensteinii Lehm. Specie cu frunze (cca 1,80 m lungime) penate, foliole înguste și lungi, cca 30 nervuri în vîrful unui trunchi de cca 4,80 m înălțime, cilindric, de obicei glabru.

Encephalartos longifolius Lehm. Specie cu frunze verzi (cca 1 m lungime), cca 42 perechi foliole lanceolate, cele de la bază cu vîrf spinos, cele dinspre vîrf cu un cîrlig sau cu vîrf bont.

Encephalartos villosus Lehm. Specie cu frunze verzi (cca 1,80 m lungime) cu cîte cca 80 foliole liniar-lanceolate, cu margine spinoasă, foliolele de la bază transformate în spini, în vîrful unui trunchi scurt, gros, spre vîrf pîslos.

Intrare: Encephalartos (gen de plante)
Encephalartos (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Encephalartos
Intrare: Encephalartos altensteinii
Encephalartos altensteinii park  nomenclatura binară
compus
  • Encephalartos altensteinii
Intrare: Encephalartos longifolius
Encephalartos longifolius park  nomenclatura binară
compus
  • Encephalartos longifolius
Intrare: Encephalartos villosus
Encephalartos villosus park  nomenclatura binară
compus
  • Encephalartos villosus