4 intrări

4 definiții


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

EICHHORNIA Kunth, EIHORNIA, fam. Pontederiaceae. Gen originar din America, cca 5 specii de apă, acvarii, mlaștină, ancorată în sol cu un rizom sau plutește liberă. Frunze obișnuit lat-ovate, cordate. Flori dispuse în spic, mari, violete-purpur sau albastre.

Eichhornia azurea Kunth. Specie cu flori mari, purpur-violete sau albastre (petalele interioare dentate, petala de sus cu o pată galbenă), dispuse într-o inflorescență sub formă de spic. Frunze cu aspect variabil, de obicei lat-ovate, cu pețiolii erecți. Tulpină centrală orizontală, plutitoare, cu rădăcini la noduri. Înflorește numai foarte aproape de peretele de sticlă și dacă rădăcinile sînt prinse în sol. Iarna nu rezistă afară.

Eichhornia crassipes Solms. (syn. E. speciosa Kunth), « Zambile de apă ». Specie cu flori;dispuse în spic, albastre-lavand cu pete galbene-aurii. Frunze netede, cordate, cu niște umflături ce conțin un țesut spongios, plin cu aer, ceea ce le face să plutească pe apă. Plantă (cca 25-30 cm înălțime) cu rădăcini negre, lungi, unde peștii își depun icrele. Iarna nu. Rezistă afară.

Eichhornia paniculata Solms. Specie cu flori mai mici, cu două buze, cele trei petale inferioare roșii-purpur, cele superioare albastre, dintre care cea din mijloc cu pete albe-gălbui. Frunze cordiforme, cu vîrf ascuțit. Plantă de mlaștină, erectă, cu rizomi, se cultivă ca anuală.

Intrare: Eichhornia (gen de plante)
Eichhornia (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Eichhornia
Intrare: Eichhornia azurea
Eichhornia azurea park  nomenclatura binară
compus
  • Eichhornia azurea
Intrare: Eichhornia crassipes
Eichhornia crassipes park  nomenclatura binară
compus
  • Eichhornia crassipes
Intrare: Eichhornia paniculata
Eichhornia paniculata park  nomenclatura binară
compus
  • Eichhornia paniculata