5 intrări

5 definiții


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

DODECATHEON L., DODECATEON, fam. Primulaceae. Gen originar din America de N, cca 32 specii, erbacee, perene, cu rizom scurt. Frunze mari, pieloase, la baza tulpinii, pețiolate, cu vîrf bont, nedentate sau lobat-crestate, cu pețiol scurt și lat. Flori albe, roșii sau purpur, pendente (5 sepale lanceolate, tub floral foarte scurt, îngroșat la bază, 5 petale îndoite în exterior, inegale, în boboc, imbricate, 5 stamine, la bază concrescute în formă de inel) dispuse în umbelă, la noduri și terminal. Fruct, capsulă cu un număr mare de semințe. Tulpini puternice, cca 50 cm înălțime.

Dodecatheon clevelandii Greene. Specie care înflorește primăvara-vara. Flori roșii, galbene la bază, în interior cu pete roșii, cca 8, dispuse în umbelă pe un peduncul viguros. Frunze lat-ovate, nedentate, glabre, groase, verzi-pal. Tulpină cca 0,50 m înălțime.

Dodecatheon frigidum Cham. et Schlechtend. Specie care înflorește primăvara-vara. Flori violete (staminele nu ies din floare), 2-3, dispuse în umbelă. Frunze ovate, glabre, nedentate sau slab-dentate, pe o tulpină de cca 30 cm înălțime.

Dodecatheon meadia L. Specie care înflorește primăvara-vara. Flori în ciorchine, trandafirii, cu antere galbene. Frunze în rozete, la sol.

Dodecatheon pauciflorum (Durand) Greene. Specie care înflorește primăvara-vara. Flori lila-roșii (petale înguste, cilindrul format din stamine concrescute ce depășesc lungimea florii, galbene, cu antere roșii-purpur), cca 7, dispuse într-o umbelă, pe un peduncul glabru. Frunze îngusț-lanceolate, glabre, nedentate, lungi de 5-7 cm. Tulpină de cca 25 cm înălțime.

Intrare: Dodecatheon (gen de plante)
Dodecatheon (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Dodecatheon
Intrare: Dodecatheon clevelandii
Dodecatheon clevelandii park  nomenclatura binară
compus
  • Dodecatheon clevelandii
Intrare: Dodecatheon frigidum
Dodecatheon frigidum park  nomenclatura binară
compus
  • Dodecatheon frigidum
Intrare: Dodecatheon meadia
Dodecatheon meadia park  nomenclatura binară
compus
  • Dodecatheon meadia
Intrare: Dodecatheon pauciflorum
Dodecatheon pauciflorum park  nomenclatura binară
compus
  • Dodecatheon pauciflorum