5 intrări

5 definiții

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

DISA Berg., DISA, fam. Orchidaceae. Gen originar din Africa de S și Insula Madagascar, cca 122 specii, terestre, cu bulbi, tulpini de înălțimi diferite. Flori (petala exterioară centrală concavă sau ca un coif, la bază cu un pinten) în ciorchine sau spic.

Disa graminifolia Ker. (syn. Herschelia coelestis L.). Specie care înflorește toamna, cca 7 flori albastre, cu diametrul de 2-3 cm, buză nelobată, cu margine violetă. Frunze filamentoase, bulbi eliptici. Tulpină cca 55 cm. înălțime.

Disa longicornu L. Specie care înflorește vara. Flori (labei în formă de limbă, pinten ușor îndoit) albastre-deschis, cîte una singură pe o tulpină înaltă de cca 15 cm. Frunze în formă de rozetă, la baza plantei.

Disa racemosa L. (syn. D. secunda Sw.). Specie, care înflorește vara. Flori roșietice cu diametrul de cca 5 cm (labei în formă de limbă), cca 9, în ciorchine. Tulpină cca 0,70-0,80 m înălțime, la bază cu frunze lunguiețe așezate în formă de rozetă.

Disa uniflora Berg. (syn. D. grandiflora L.). Specie, care înflorește vara. Flori mari, cu diametrul de cca 9,5 cm (petalele exterioare, laterale, roșu-aprins, pinten scurt, labei mic, în formă de limbă), cca 5, pe o tulpină înaltă de 0,6-5-0,75 m. Frunze verzi-închis, lucioase.

Intrare: Disa (gen de plante)
Disa (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Disa
Intrare: Disa graminifolia
Disa graminifolia park  nomenclatura binară
compus
  • Disa graminifolia
Intrare: Disa longicornu
Disa longicornu park  nomenclatura binară
compus
  • Disa longicornu
Intrare: Disa racemosa
compus
  • Disa racemosa
Intrare: Disa uniflora
compus
  • Disa uniflora