4 definiții pentru Ciprian


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

CIPRIAN (Thascius Caecilius Cyprianus) (210-258), teolog creștin. Părinte al Bisericii. Episcop de Cartagina, influențat de Tertulian. Tratate teologice și scrisori pastorale („Despre unitatea bisericii”, „Despre rugăciunea domnească”). Martirizat.

Ciprian Cu ușurință vor recunoaște vorbitorii limbii române că prenumele Ciprián (folosit la noi și ca nume de familie) este un derivat cu sufixul -an de la numele insulei Cipru și că semnificația lui este „din Cipru” (astăzi un locuitor din Cipru este numit cipriot). Bineînțeles că numele personal în discuție nu este o formație românească. În latină numele pers. Cyprianus, fem. Cypriana este atestat încă din primele secole ale erei noastre, dar numai la creștini. Frecvența lui este deosebit de mare în inscripțiile creștine din Cartagina (20 de persoane cu acest nume față de numai 6 la Roma) întrucît aici era mai răspîndit cultul unui martir cu acest nume, fost episcop al Cartaginei, decapitat în anul 258. Numele latinesc, desemnînd inițial originea locală a purtătorului, este format din cyprius (din gr. kyprios) „din Cipru”. Pe cîtă vreme lat. Cypriánus s-a răspîndit în limbile din apusul Europei, gr. Kyprianos, preluat de slavi, a ajuns și la români, care foloseau în secolele trecute numele Chiprian, Chipriana și Cuprian (formă intrată la slavi pe cale scrisă). Formele actuale Ciprian, Cipriana își trădează imediat proveniența occidentală, iar mai vechiul Chiprie corespunde gr. Kyprios. ☐ Fr. Cyprian, it. Cipriano, Cipriana, magh. Ciprian, Cipriana, bg., rus. Kiprian, Kipriana.Ciprian Porumbescu.

CIPRIAN G. (pseud. lui G. Constantinescu) (1883-1968, n. Buzău), dramaturg și actor român. Comedii cu substrat liric umanitarist („Omul cu mîrțoaga”) și anticonformiste („Capul de rățoi”, „Cutia cu maimuțe”), un roman umoristic („Soț sau făr’de”). Interpret al repertoriului teatral clasic (Shakespeare, Ibsen, Gorki).

CIPRIAN PORUMBESCU, com în jud. Suceava; 6.358 loc. (1991). Stație de c. f. Biserica fostei Mănăstiri Ilișești (sec. 18). Reșed. com. este satul Ilișești. Muzeu memorial „C. Porumbescu”.

Intrare: Ciprian
Ciprian nume propriu
nume propriu (I3)
  • Ciprian