3 intrări

3 definiții

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

CHYSIS Lindl., CHIZIS, fam. Orchidaceae. Gen de orhidee epifite, originare din America, cca 6 specii, cu pseudobulbi fragili în formă de mosor, la capăt cu două frunze. Tulpina florală cu cca 10 flori (petale exterioare libere, îndepărtate) cărnoase, în ciorchine foarte scurt, crește din același loc cu frunzele. Înflorește în mart.-iun.

Chysis bractescens Lindl. Specie care înflorește primăvara. Inflorescență pendentă cu cca 8 flori (cca 6-8 cm diametru), alb-ivoar. Lobii laterali ai labelului în exterior albi, în interior galbeni cu dungi roșii, lobul centrai galben, cu dungi și pete roșii, la bază cu 5 lamele albe, cărnoase. Frunze caduce (3-5), eliptic-lanceolate, cu vîrf ascuțit, pliate.

Chysis limminghei Lindl. et Rchb. f. Specie care înflorește primăvara-vara. Flori (cca 6,5 cm diametru), petalele exterioare lunguiețe, albe, cu vaduri violete, iar cele interioare asemănătoare dar cu vîrfurile purpur, lobul central violet-deschis cu dungi mai închise, lobii laterali ai labelului rulați în interior (galbeni în exterior, în interior roșii-purpur).

Intrare: Chysis (gen de plante)
Chysis (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Chysis
Intrare: Chysis bractescens
Chysis bractescens park  nomenclatura binară
compus
  • Chysis bractescens
Intrare: Chysis limminghei
Chysis limminghei park  nomenclatura binară
compus
  • Chysis limminghei