3 intrări

3 definiții


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

CARYOPTERIS Bunge, CARIOPTERIS, fam. Verbenaceae. Gen originar din Asia de V, cca 16 specii, arbuști și subarbuști, glabri sau pîsloși, 0,90-1 m înălțime, cu frunze opuse, caduce și aromate, ovate, lucioase. Înflorește în aug.-oct. Flori albastre, violete sau roșii (caliciul în formă de clopot cu 5 lacinii, corolă cu cilindrul scurt, marginea lată, cu 5 diviziuni, dintre care la fel, invers-ovați, al 5-lea mai mare, dentat sau cu peri pe margine, 4 stamine ieșind mult din floare) în umbele dense. Fructul, capsulă.

Caryopteris incana (Thunb.) Miq. (syn. C. mastacanthus Schau.; C. sinensis Dipp.). Specie care înflorește toamna. Flori albastre-violet, în umbelă, în axa frunzelor, spre vîrf. Frunze (cca 6,5 cm lungime) ovate, lunguieț-ovate, cu partea inferioară gri-pîsloasă, vîrf ascuțit sau bont, verde-mat, eu cca 3 perechi de dinți. Ramuri gri-pîsloase la tinerețe, ca și tulpina, tufă înaltă de cca 1 m.

Caryopteris mongholica Bunge. Specie care înflorește vara-toamna. Flori albastre, 3-7, dispuse în umbele rare. Frunze (cca 4 cm lungime) nedentate, lunguieț-liniare pînă la lanceolate. Tulpină de cca 1 m.

Intrare: Caryopteris (gen de plante)
Caryopteris (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Caryopteris
Intrare: Caryopteris incana
Caryopteris incana  nomenclatura binară
compus
  • Caryopteris incana
Intrare: Caryopteris mongholica
Caryopteris mongholica  nomenclatura binară
compus
  • Caryopteris mongholica