4 definiții pentru Cartagina


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Cartàgine f. vechiu oraș în Africa, nu departe de Tunis, întemeiat de Didona (900 a. Cr.) și dărâmat de Romani (146 a. Cr.). Rezidit de Cezar, fu iarăș dărâmat de Arabi la 598 (Cartaginez).


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

CARTAGINA, oraș-stat sclavagist întemeiat, potrivit tradiției, în 814 î. Hr. în N Africii, pe coasta G. Tunis, de coloniști fenicieni din Tir. În sec. 7-3 î. Hr. a devenit mare putere în bazinul occidental al M. Mediterane. A purtat cu Roma trei mari războaie (războaiele punice). Înfrîntă de romani și dărîmată (146 î. Hr.), refăcută în sec. 1 î. Hr., C. a fost reședința prov. romane Africa, iar din 439 capitala regatului vandal. Cucerit de bizantini (533), a fost din nou distrusă de arabi (698).

CARTHAGINEM ESSE DELENDAM V. DELENDA (EST) CARTHAGO.

DELENDA (EST) CARTHAGO (lat.) Cartagina trebuie (să fie) distrusă – Adagiu dedus din „Ceterum censeo, Carthaginem esse delendam” („Pe de altă parte, socot că Cartagina trebuie distrusă”), cuvinte prin care Cato cel Bătrân își încheia discursurile în Senat, reamintind romanilor că orașul împotriva căruia purtaseră un război îndârjit constituie o permanentă amenințare pentru ei. În sens larg, idee obsedantă.

Intrare: Cartagina
Cartagina nume propriu
nume propriu (I3)
  • Cartagina