3 definiții pentru Canossa

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Canossa f. sat în Italia de 400 loc. Aci împăratul Germaniei Henric IV veni, în semn de expiare, să se prosterne dinaintea Papei Gregorie VII.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

CANOSSA, localit. în N Italiei (Emilia-Romagna); 3,3 mii loc. (1981). La castelul aflat aici, împăratul german Henric IV a obținut, după o penitență de 3 zile (ian. 1077), ridicarea excomunicării pronunțate de papa Grigore VII. Azi Ciano d’Enza.

A merge la Canossa – Canossa (cu doi s, fiindcă mai este un orășel, tot în Italia, căruia îi zice Canosa și se citește Canoza) e o localitate foarte mică din apropierea orașului italian Modena, dar foarte vestită, datorită faptului că acolo, acum 900 de ani, papa Grigore al VII-lea l-a supus, timp de trei zile, la cele mai mari umilințe pe împăratul Henric al IV-lea al Germaniei, care fusese excomunicat după ce multă vreme dusese o luptă înverșunată împotriva înaltului pontif. Între altele, împăratul a fost obligat să se tîrască în genunchi pe zăpadă, îmbrăcat în sac și cu picioarele goale. De aici expresia a merge la Canossa indică situația cînd cineva, după ce a rezistat și a refuzat mult timp să îndeplinească sau să recunoască ceva, vine în cele din urmă să se plece, să facă penitență. Deci, în general, o retractare, o revenire de obicei injositoare. Poeții Anghel și Iosif, în Variațiuni asupra lui „cum”, se referă la un critic care „vrea să ne trimeată cu de-a sila la Canossa”. Despre un personaj din romanul său L’âme enchantée (Inimă vrăjită) Romain Rolland scrie: „EI îi denunța pe conducătorii pacifismului. N-avea liniște pînă ce nu-și silea vechii tovarăși să vină la Canossa” (În volumul Mère et fils). IST.

Intrare: Canossa
Canossa
substantiv propriu (SP001FS)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • Canossa
plural
genitiv-dativ singular
  • Canossei
plural
vocativ singular
plural