5 intrări

5 definiții


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

CALOCHORTUS Pursh, CALOHORTUS, fam. Liliaceae. Gen originar din America de N-V, cca 65 specii, bulboase. Tulpină (cca 90 cm înălțime) cu cîteva frunze înguste, deseori ramificată. înflorește primăvara-vara. Flori puține, lung-pedunculate, în formă de cupă, erecte sau pendente, de diferite culori (maro, roz), mai închise la exterior, cu o pată purpurie la baza fiecărei petale, sau albe cu roșu la mijloc, 6 stamine cu antere erecte, liniare, ovar cu loji și multe semințe, stil scurt cu 3 stigmate, capsulă lunguiață.

Calochortus albus Dougl. Specie care înflorește vara. Flori sferice, pendente, albe cu mijlocul roșu, petale interioare cu vîrf ascuțit și peri lungi, cele de pe margine lunguieț-lanceolate cu vîrf ascuțit fără pată, glande cu nectar în formă de semilună, cu 4 solzi franjurați. Frunze liniare. Fruct, capsulă cu cioc scurt. Plantă de cca 85 cm înălțime.

Calochortus macrocarpus Dougl. Specie cu flori, 1-2, foarte mari, de culoarea lavandei, cu mijlocul mai închis, bordat cu verde, glande nectarifere lunguiețe, foarte pubescente. Frunze 3-5, îngust-liniare, răsucite. Tulpină, cca 60 cm înălțime.

Calochortus uniflorus Pursh. Specie care înflorește primăvara-vara. Flori mov-roz-pal, mai închise la exterior, cu o pată purpurie la baza fiecărei petale. Cca 45 cm înălțime (Pl. 15, fig. 87).

Calochortus venustus Dougl. Specie cu cca 6 flori mari, petalele inferioare albe sau lila-deschis cu o pată roșiatică în vîrf, cele exterioare lanceolate, cu pete, mijloc maroniu cu bordură galbenă, glanda nectariferă mare, lunguiață, foarte pubescentă, Cca 65 cm înălțime.

Intrare: Calochortus (gen de plante)
Calochortus (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Calochortus
Intrare: Calochortus albus
Calochortus albus park  nomenclatura binară
compus
  • Calochortus albus
Intrare: Calochortus macrocarpus
Calochortus macrocarpus park  nomenclatura binară
compus
  • Calochortus macrocarpus
Intrare: Calochortus uniflorus
Calochortus uniflorus park  nomenclatura binară
compus
  • Calochortus uniflorus
Intrare: Calochortus venustus
Calochortus venustus park  nomenclatura binară
compus
  • Calochortus venustus