5 definiții pentru Brown


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

BROWN [braun], Robert (1773-1858), botanist scoțian. A descoperit mișcarea dezordonată a particulelor microscopice aflate în suspensie într-un fluid (mișcarea browniană). A cercetat structura ovulului, morfologia florilor la conifere.

BROWN [braun], Herbert Charles (1912-2004), chimsit american. Prof. la Universitatea Purdue (Indiana). Contribuții la dezvoltarea chimiei compușilor cu bor și fosfor și la aplicarea acestora în sintezele organice („Hydroboration”). Premiul Nobel (1979) împreună cu G. Wittig.

BROWN [braun], Michael Stuart (n. 1941), genetician american. Lucrări privind transportul lichidelor și reglarea metabolismului colesterinic în organismul omului și animalelor. Premiul Nobel pentru medicină și fiziologie (1985) împreună cu J.L. Goldstein.

BROWN [braun], John (1800-1859), luptător american pentru abolirea sclaviei în S.U.A. A atacat arsenalul Harper’s Ferry pentru a pregăti o răscoală; eșuînd, a fost prins și spînzurat.

RADCLIFFE-BROWN [rædklif-braun], Alfred Reginald (1881-1955), antropolog britanic. Prof. univ. la Cape Town, Sydney, Chicago și Oxford. Unul dintre creatorii Școlii funcționaliste („Structură și funcție în societatea primitivă”). A studiat populațiile din arh. Andaman.

Intrare: Brown
Brown nume propriu
nume propriu (I3)
  • Brown