4 intrări

4 definiții


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

BROWALLIA L., BROVALIA, fam. Solanaceae. Gen originar din America tropicală, 6-7 specii, erbacee, anuale sau semitufe, glabreçutalie mică.Frunzemici, lanceolate, nedentate. Flori bleu sau albe, singulare sau în ciorchine unilateral, caliciul cu cca 5 sepale, marginea corolei îndepărtată, cu 5 lacinii slab pliate, bilobate, cilindrul corolei prelungit, drept sau lățit la vîrf, la bază gîtuit, 4 stamine fertile, intercalate spre vîrful florii, nu ies din floare.

Browallia demissa L. (syn. B. americana B. elata L.). Specie care înflorește vara-toamna. Flori (albastre-deschis în interior, la bază cu pete albe-gălbui) în axa frunzei, singulare sau în grup. Plantă anuală (pînă la cca 65 cm înălțime), cu tulpina erectă, ramificată, glabră sau pubescentă. Frunze alterne, pețiolate, glabre, de obicei ovate, cu vîrf ascuțit.

Browallia grandiflora Grah. Specie care înflorește vara-toamna. Flori numeroase (caliciu pubescent sau glabru, cu sepale liniar-lunguiețe și vîrf bont, corolă albă sau albastră, în interior, la bază și cilindrul floral galbene) în ciorchine. Plantă anuală (cca 1 m înălțime) cu tulpină ramificată de la bază, glabră sau spre vîrf lipicios-pubescentă. Frunze spre vîrf scurt-pețiolate sau sesile, ovate sau alungit-ovate, cele de la bază pețiolate, ovat-cordiforme cu vîrf ascuțit.

Browallia speciosa Hook. (syn. B. malor hort.). Specie care înflorește vara. Flori (sepale lungi cu vîrf ascuțit, marginea corolei segmentată în 5 lobi egali, rotunjiți, albaștri în interior, la bază albi, cilindrul corolei cca 3 cm lungime) singulare, în axa frunzei. Semitufă (25-50 cm înălțime) ramificată de la bază, glabră. Frunze (cca 40 cm lungime) verzi-închis, lanceolate. Plantă înaltă de cca 60 cm (Pl. 14, fig. 79).

Intrare: Browallia (gen de plante)
Browallia (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Browallia
Intrare: Browallia demissa
Browallia demissa park  nomenclatura binară
compus
  • Browallia demissa
Intrare: Browallia grandiflora
Browallia grandiflora park  nomenclatura binară
compus
  • Browallia grandiflora
Intrare: Browallia speciosa
Browallia speciosa park  nomenclatura binară
compus
  • Browallia speciosa