2 intrări

5 definiții

Explicative DEX

Bargău m. o curmătură din valea Bistriței, pe unde trece calea de comunicațiune între Transilvania spre Bucovina și Moldova.

Enciclopedice

BISTRIȚA BÎRGĂULUI, com. în jud. Bistrița-Năsăud; 4.537 loc. (1991). Cherestea. Stație de c. f.

BÎRGĂU, M-ții Bîrgăului, munți joși în Carpații Orientali, delimitați de rîurile Someșu Mare (la N), Bistrița ardeleană și Pasul Tihuța (la S), situați între M-ții Rodnei și M-ții Călimani. Alcătuiți din depozite sedimentare, străpunse de roci eruptive care au generat apariția mai multor vîrfuri vulcanice (Miroslava, 1.625 m, Heniu Mare, 1.611, Ciucureasa, 1.392 m, Bîrgău, 1.362 m etc.). Pășuni. Creșterea animalelor.

JOSENII BÂRGĂULUI, com. în jud. Bistrița-Năsăud, pe Bistrița (afl. al Șieului); 4.994 loc. (1998). Expl. și prelucr. lemnului (cherestea). Pomicultură. Centru de ceramică roșie (Mijlocenii Bârgăului).

PRUNDU BÂRGĂULUI, com. în jud. Bistrița-Năsăud, situată la poalele SV ale m-ților Bârgău și cele de NV ale m-ților Călimani, în zona de confl. a râului Bârgău cu Bistrița ardeleană; 6.598 loc. (2003). Stații de c. f. (în satele P.B. și Susenii Bârgăului). Termocentrală. Expl. și prelucr. lemnului (Susenii Bârgăului). Fabrică de celuloză și hârtie; produse alim. (preparate din lapte, panificație). Pomicultură. Centru de ceramică populară (Susenii Bârgăului) și de cojocărit (P.B.). Satul P.B. este atestat documentar în 1386. În raza com. se află și rezervația naturală Piatra Fântânele din m-ții Bârgăului.

Intrare: Bargău
Bargău
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: Bârgău
Bârgău nume propriu
nume propriu (I3)
  • Bârgău